Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Myšiarky hniezdia aj na sídliskách, ochranári prosia o zhovievavosť

Na snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku

Ochranári tiež upozorňujú, že myšiarky sú zákonom chránené a manipulácia s nimi alebo ich vyrušovanie nie sú bez špeciálnej výnimky povolené.

Bratislava 24. mája (TASR) - Aktuálny rok podľa ochranárov dravcom praje, začali skôr hniezdiť a majú viac mláďat. Ako približuje Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), darí sa aj myšiarke ušatej, ktorá sídli aj v blízkosti ľudských obydlí. Jej mláďatá pritom svojich rodičov volajú pískaním, čo môže niektorým ľuďom prekážať. Ochranári však prosia o zhovievavosť.

"Dostávame viaceré výzvy od niekedy nahnevaných ľudí, ktorým pískanie prekáža dokonca natoľko, že preň nemôžu spať, učiť sa či sústrediť na iné povinnosti. Obracajú sa na nás so žiadosťou, aby sme sovy premiestnili. Toto riešenie je však vylúčené podobne, ako keď u susedov plače dieťa," vysvetľuje Lucia Deutschová z RPS, ktorá ľuďom odporúča použiť chrániče sluchu.

Pískanie podľa ochranárky prestane, keď budú sovy samostatné. "Prvé dni po opustení hniezda ešte malé sovy nedokážu dobre lietať a posedávajú na okolitých konároch. Pískaním upozorňujú dospelý pár, že chcú byť nakŕmené. Mláďatá myšiarky ušatej zvyčajne opúšťajú hniezdo po troch až štyroch týždňoch a pohybujú sa vo vetvách stromov v okolí hniezda. Vzletnosť dosahujú vo veku šesť týždňov a postupne sa učia hľadať si potravu samé," opisuje.

Ochranári tiež upozorňujú, že myšiarky sú zákonom chránené a manipulácia s nimi alebo ich vyrušovanie nie sú bez špeciálnej výnimky povolené. "Vopred ďakujeme všetkým, ktorí myšiarky vo svojom okolí nechajú pokojne hniezdiť. Odmenou bude pohľad na šťastnú soviu rodinku," konštatuje Deutschová.