Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Envirorezort vníma protipožiarne lesné cesty ako problémové

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ekologickí aktivisti v období okolo roku 2009 upozorňovali na zneužívanie označovania lesných ciest za protipožiarne s cieľom čerpania eurofondov.

Bratislava 13. februára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vníma sieť protipožiarnych lesných ciest ako problémovú. V minulosti totiž často neslúžili na presun hasičskej techniky, ale skôr na zvážanie vyťaženého dreva z lesa. Zreformované národné parky budú k protipožiarnym lesným cestám pristupovať inak. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

"Taktiež sa možno domnievať, že protipožiarne lesné cesty tak paradoxne pomáhali zvyšovať riziko vzniku lesných požiarov, pretože úbytok stromov v lesoch napomáha zvýšenému vysušovaniu lesnej pôdy a porastov, ktoré sú tak v období sucha náchylnejšie na vznietenie," skonštatovalo ministerstvo.

Poukazuje pritom na údaje Štátnej ochrany prírody SR, podľa ktorých vzrástla ťažba dreva v národných parkoch v rokoch 2016 až 2019 z 220.000 kubických metrov dreva na 850.000 kubických metrov dreva ročne. "Na zvážanie dreva z národných parkov boli pritom často využívané práve protipožiarne lesné cesty," tvrdí MŽP.

Ekologickí aktivisti v období okolo roku 2009 upozorňovali na zneužívanie označovania lesných ciest za protipožiarne s cieľom čerpania eurofondov. Mnohé obyčajné lesné cesty tak boli podľa MŽP umelo označované za protipožiarne. "V praxi boli zaznamenané aj prípady, keď po lesnej ceste označenej za protipožiarnu nedokázala v prípade lesného požiaru prejsť hasičská technika," uviedlo s tým, že niektoré požiare v lesoch vznikli v súvislosti s nevhodne zvolenými postupmi pri lesnej ťažbe.

Budovanie protipožiarnych lesných ciest je momentálne predmetom stavebného konania, ktoré vedú odbory výstavby a bytovej politiky na okresných úradoch. V zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie takáto činnosť nie je predmetom zisťovacieho konania alebo povinného hodnotenia, priblížil envirorezort. Môže to tak byť iba v prípade, ak by sa kategorizovali ako cesty prvej alebo druhej triedy.

"Ak by štátny orgán ochrany prírody a krajiny vydal stanovisko k projektu protipožiarnej lesnej cesty, podľa ktorého táto činnosť môže mať významný vplyv na územie sústavy chránených území, projekt by bol predmetom povinného hodnotenia," uviedlo MŽP. Doplnilo, že v ostatných prípadoch projekty protipožiarnych lesných nepodliehajú procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.