Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Samosprávy dostanú cez 12,6 mil. eur na zelené projekty

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Samosprávy získali na projekty výhodný úver s úrokovou sadzbou 0,1 percenta ročne, s fixáciou po celú dobu splatnosti a s prefinancovaním 100 percent nákladov bez zabezpečenia nehnuteľnosťou.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Samosprávy dostanú viac ako 12,6 milióna eur z Envirofondu na nové osvetlenie a zelené projekty. Celkovo bude podporených 18 projektov samospráv. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Som presvedčený, že tento mikulášsky darček, ktorý však nebude posledným, pozdvihne rozvoj regiónov, ochráni prírodu a rovnako pomôže zvyšovať úroveň života ľudí," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Samosprávy získali na projekty výhodný úver s úrokovou sadzbou 0,1 percenta ročne, s fixáciou po celú dobu splatnosti a s prefinancovaním 100 percent nákladov bez zabezpečenia nehnuteľnosťou. Tie sú podľa MŽP zamerané na modernizáciu a rekonštrukciu verejného osvetlenia, zníženie energetickej náročnosti školských zariadení, vybudovanie verejnej kanalizácie či podporu triedenia a recyklácie komunálnych odpadov.

Obec Raslavice v okrese Bardejov získala výhodný úver vo výške 76.000 eur na vybudovanie zberného dvora, mesto Nové Zámky vyše 3,5 milióna eur na modernizáciu verejného osvetlenia. Obec Harichovce v okrese Spišská Nová Ves dostala takmer 188.000 eur na výstavbu a rozšírenie stokovej siete, rovnako tak aj Púchov vyše 790.000 eur na kompostáreň.

"Výhodou pre mestá a obce zároveň je, že úvery poskytnuté z Environmentálneho fondu sa im nezarátavajú do celkovej sumy dlhu podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy," priblížil envirorezort.