Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Epidémia chrípky trvá, chorých u lekárov však ubudlo

Ilustračné foto Foto: TASR

Celková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 15,6 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom.

Bratislava 2. marca (TASR) – Epidémia chrípky na Slovensku naďalej pokračuje. Chorých ľudí u ambulantných lekárov však počas týždňa ubudlo. Nahlásili 83.723 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, ktorá potrápila množstvo Slovákov. Tzv. chrípkové prázdniny malo 98 materských, základných a stredných škôl.

Celková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 15,6 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom, informoval hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 14.233 ľudí, čo predstavuje 17 percent z celkového počtu hlásených ARO. Najviac prípadov chrípky bolo opäť v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Najčastejšie ochoreli mladí vo veku 15 až 19 rokov.

Pre zvýšený výskyt ARO bol vydaný, respektíve naďalej platil zákaz návštev v 22 zariadeniach, z toho v 17 zdravotníckych a v piatich zaradeniach pre seniorov.

Počas týždňa bolo zaznamenaných aj sedem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), zaobišlo sa to bez ďalších úmrtí. Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 bolo doteraz nahlásených 30 prípadov ochorenia SARI, z toho päť pacientov zomrelo.