Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reforma ESO by mohla ušetriť viac ako 700 miliónov, verí R. Kaliňák

Robert Kaliňák Foto: TASR/Michal Svítok

Na tlačovej konferencii povedal, že vzhľadom na vývoj ekonomiky museli pristúpiť k akcelerácii šetrenia. V tomto roku chce v rámci ESO ušetriť takmer 130 miliónov eur.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Rozsiahla reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) by mohla do konca tohto volebného obdobia priniesť aj vyššiu úsporu ako pôvodne avizovaných 700 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že je trocha optimista a sumu sa zrejme podarí prekročiť.

"Napriek tomu, že sme v roku 2013 mali záväzok ušetriť 50 miliónov eur, vzhľadom na vývoj ekonomiky sme museli pristúpiť k akcelerácii šetrenia. Pre rok 2013 to bude 97 miliónov eur v rámci úspor na hospodárnosti štátnej správy a 30 miliónov na mzdových prostriedkoch," vysvetlil Kaliňák. Aktivita bude navýšená aj v roku 2014. "Čiastku ušetrených peňazí musíme navýšiť až na úroveň 173 miliónov, čo bude znamenať predstih oproti pôvodnému plánu," avizoval.

Aktuálna druhá fáza reformy ESO má podľa pripraveného zákona priniesť úspory 11,5 milióna eur ročne od budúceho roku. Pôjde o zrušenie 248 špecializovaných úradov miestnej štátnej správy od októbra 2013 a presun ich agendy na okresné úrady. Prepúšťanie úradníkov sa však až do fázy optimalizácie v roku 2014 neplánuje.



Miestna štátna správa má ušetriť 2,2 milióna, ministerstvá 9,3 milióna eur

Z tejto sumy sa má ušetriť 2,2 milióna eur na úrovni miestnej štátnej správy a zvyšok na ministerstvách pôdohospodárstva, životného prostredia, dopravy, výstavby a na Úrade geodézie, kartografie a katastra SR. Zrušenie spomínaných inštitúcií a úspory má zabezpečiť zákon o organizácii miestnej štátnej správy, ktorý sa aktuálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Po prijatí právnej normy teda vznikne 72 okresných úradov (Bratislava a Košice budú mať po jednom okresnom úrade), na ich čele budú prednostovia menovaní vládou. "Každý občan by mal mať v okrese jedno miesto, kde sa môže obrátiť a vybaviť celú agendu, ktorú so štátom má," uviedol Kaliňák. Minister verí, že aj táto druhá etapa reformy prebehne bez komplikácií.

"Začíname vytvárať predpoklady na vznik klientskych centier a okresných úradov," avizoval. Prvé klientske centrá, ktoré budú kontaktným miestom, kde občan vybaví všetko, sa budú otvárať v roku 2014. Niektoré pilotné projekty však budú otvárané už tento rok.

Takéto klientske centrum má byť otvorené aj v Štúrove, ktoré nie je okresným mestom, avšak politické strany Most-Híd a SMK poukazovali na to, že obyvatelia mesta a okolia budú musieť dochádzať až do vzdialených Nových Zámkov. "Štúrovo nie je okresné mesto, nemôže tam byť okresný úrad. Situácia sa ale od nového roku vylepší tým, že tam bude zriadené klientske centrum. Tie budú vo všetkých mestách, kde to bude potrebné a kde sa na to vytvoria podmienky," uistil Kaliňák.

Minister chce brániť stretom občana a úradníka, má to vraj protikorupčný charakter

Zámerom reformy ESO je aj zabránenie kontaktu medzi občanom a úradníkom, ktorý o jeho veci rozhoduje. Podľa Kaliňáka to má aj protikorupčný charakter. "Bude to podobné ako v banke, ktorá rozhoduje o úvere pre občana bez jeho prítomnosti," vysvetlil.



Minister zdôraznil, že po troch mesiacoch od spustenia reformy ESO možno konštatovať, že prijaté zmeny sa pod funkciu úradov nepodpísali. "Je to najmä preto, že ESO sa sústredí na štrukturálne zmeny a úspory a nezasahuje do kompetenčných pravidiel a rozhodovacích procesov. MV teda nekumuluje moc, ale pôsobí ako logistická organizácia," zdôraznil.

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.

Má to byť najväčšia reforma štátnej správy od roku 1989. Ambíciou ministerstva vnútra je nielen ušetriť výdavky, ale tiež zefektívniť fungovanie a zlepšiť dostupnosť verejnej správy pre občana.

L. ŽITŇANSKÁ: ESO nerieši politickú ovládateľnosť a kvalitu verejnej správy

Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nerieši politickú ovládateľnosť a kvalitu verejnej správy. Naopak, koncentruje moc v rukách tohto ministra. Tvrdí to predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, podľa ktorej problémom verejnej správy nie je len to, že je prebujnelá a drahá, ale aj drahé nákupy a politická ovládateľnosť.

"Možno práve preto nepriťahuje do svojich služieb odborníkov, čoho výsledkom je nízka kvalita. ESO rieši len úzku časť týchto problémov. Koncentruje úrady pod jednu strechu, ale nerieši politickú ovládateľnosť a kvalitu. Výsledkom reforiem je, že Kaliňák splní politickú úlohu, no zároveň mocensky a ekonomicky posilní ministerstvo vnútra (MV)," tvrdí opozičná politička.

Ako vyhlásila na dnešnej tlačovej besede, ESO sú pre ňu dnes len dve strany konceptu zverejnených na MV a dva zákony. "To sú fakty. Ďalej je to veľmi veľa rečí ministra vnútra a veľa rečí o ušetrených 700 miliónoch eur do konca roku 2016. Zatiaľ však úspora predstavuje za predchádzajúci rok tri, resp. podľa iných zdrojov šesť miliónov eur a v ďalšom roku 11,5 milióna. To má naozaj veľmi ďaleko od 700 miliónov," upozornila. Ambícii ministra ušetriť na verejnom obstarávaní pritom Žitňanská neverí.

Návrh zákona, ktorý predstavuje druhú fázu reformy a má vytvoriť 72 komplexných okresných úradov, podľa jej slov stále nerieši dvojité riadenie. "Prednostovia budú politicky riadení ministerstvom. Riadenie je ale o tom, kto riadi dennodenný chod úradu a kto má právo odvolať riaditeľa odboru. Prednostovia okresných úradov budú silné politické pozície," myslí si.

Zákon podľa Žitňanskej nerieši ani koncentráciu rozhodovania o odvolaniach na okresnom úrade v sídle kraja, kde sa stále bude aj v prvom aj druhom stupni rozhodovať pod jedinou strechou. "Navyše úrady, ktoré sa zlučujú pod okresné úrady, sú tie, s ktorými občan prichádza do styku veľmi málo. Ľudia najviac chodia na úrady práce, do Sociálnej poisťovne a na finančný úrad," zdôraznila.

Žitňanská sa domnieva, že výsledkom reformy ESO v roku 2016 budú silní prednostovia a silný minister vnútra, ktorý bude obstarávať pre celú štátnu správu. "Je jedno, ktorý to bude minister. Taká koncentrácia moci v jedných rukách nie je zdravá, nech je pri moci akákoľvek strana a akýkoľvek minister," dodala.

Minister dnes okrem iného povedal, že reforma ESO by mohla do konca tohto volebného obdobia priniesť aj vyššiu úsporu ako pôvodne avizovaných 700 miliónov eur. "Napriek tomu, že sme v roku 2013 mali záväzok ušetriť 50 miliónov eur, vzhľadom na vývoj ekonomiky sme museli pristúpiť k akcelerácii šetrenia. Pre rok 2013 to bude 97 miliónov eur v rámci úspor na hospodárnosti štátnej správy a 30 miliónov na mzdových prostriedkoch," vysvetlil Kaliňák. Aktivita bude navýšená aj v roku 2014. "Čiastku ušetrených peňazí musíme navýšiť až na úroveň 173 miliónov, čo bude znamenať predstih oproti pôvodnému plánu," avizoval.