Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Europarlament sa bude zaoberať bezpečnosťou novinárov v SR a EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci by mali diskutovať aj o odhaleniach Kuciaka, ktoré priniesol jeho zverejnený článok o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi v SR.

Štrasburg 14. marca (TASR) – Bezpečnosť novinárov na Slovensku a v celej Európskej únii v nadväznosti na vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude v stredu v Štrasburgu predmetom diskusie europoslancov.

Vzhľadom na zistenia osobitnej kontrolnej misie Európskeho parlamentu (EP), ktoré naznačujú nedôveru Slovákov vo verejné inštitúcie a predovšetkým políciu a súdnictvo, europoslanec Ivan Štefanec sa plánuje v rámci diskusie dožadovať nezávislého a skutočného vyšetrovania a zabezpečenia slobody prejavu ľudí i novinárov aj ich bezpečnosti pri práci. Rovnako zdôrazní aj potrebu zvýšenia bezpečnosti pri ich práci.



"Z mojej pozície urobím všetko preto, aby kauzy, na ktorých Ján Kuciak pracoval, nezostali nedokončené a chcem, aby každý, kto má akékoľvek informácie, ich mohol predniesť aj na pôde EP a konkrétne na pôde výboru pre vyšetrovanie daňových podvodov, ktorý sa v týchto dňoch zakladá," priblížil Štefanec.

Poslanci by mali diskutovať aj o odhaleniach Jána Kuciaka, ktoré priniesol jeho posmrtne zverejnený článok, o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi na Slovensku.

Plénum prijme k tejto téme aj samostatnú rezolúciu, o znení ktorej budú poslanci hlasovať počas aprílového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová