Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Členovia vlády prišli na zasadanie vlády netradične. Pozrite ako

Na snímke premiér SR Robert Fico prichádza na kolobežke na rokovanie vlády. Bratislava, 16. septembra 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Robert Fico sa spustil na kolobežke tak rýchlo, že stratil ochranku. Neviem, kde sú, ale oni ma nájdu, zasmial sa premiér.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Členovia vládneho kabinetu dnes nechali ministerské limuzíny v garážach a na rokovanie prišli alternatívnou dopravou. Takýmto spôsobom sa zapojili do Európskeho týždňa mobility.



Vláda SR sa aj tento rok zapojila do Európskeho týždňa mobility. Kampaň sa koná každý rok v čase od 16. do 22. septembra. Cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o alternatívnych spôsoboch dopravy a zabrániť narastajúcemu znečisteniu životného prostredia v mestách.

Najčastejšie využili svoje vlastné nohy. Zo svojich úradov prikráčali minister financií Peter Kažimír, pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, zdravotníctva Viliam Čislák, sociálnych vecí Ján Richter, dopravy Ján Počiatek a zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Jahnátkovi chôdza pomohla si vyvetrať hlavu, keďže, ako povedal, pred polnocou sa vrátil z Luxemburgu, kde riešili "nešťastné mlieko."

Na snímke vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler prichádza na YikeBike a vľavo minister hospodárstva Vazil Hudák prichádza na korčuliach na rokovanie vlády SR. Tretí sprava minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Bratislava, 16. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Prechádzka z ministerstva je celkom príjemná, možno by to mohlo byť aj častejšie," poznamenal Richter s tým, že ministerstvo má dosť veľkú rozlohu, pričom už len prejsť na ústredie práce predstavuje nejakých desať minút. Nemyslí si, že by mu počas roka chýbal pohyb. "Som často vonku po úradoch a detských domovoch, takže nemám pocit, že by som sedel len u seba v kancelárii," priblížil.

Minister školstva Juraj Draxler si na dnešný deň požičal Yike-bike. "Chce to určitý tréning, aby som na tom mohol absolvovať väčšie vzdialenosti," poznamenal, keď dorazil na rokovanie vlády.

Vláda SR sa aj tento rok zapojila do Európskeho týždňa mobility. Premiér Robert Fico a ministri prišli na rokovanie alternatívnou dopravou. Kampaň sa koná každý rok v čase od 16. do 22. septembra. Cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o alternatívnych spôsoboch dopravy a zabrániť narastajúcemu znečisteniu životného prostredia v mestách. Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler prichádza na dopravnom prostriedku YikeBike na zasadnutie vlády SR. Bratislava, 16. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Pred bránou sa stretol s ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom, ktorý prišiel na kolieskových korčuliach v šortkách a tričku. V ruksaku mal oblek, topánky, opasok a materiály na rokovanie.

Na snímke minister hospodárstva Vazil Hudák prichádza na korčuliach na zasadnutie vlády SR. Bratislava, 16. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Chrániče však nemal. Na otázku, či si je istý, že nespadne, reagoval so smiechom. "Samozrejme, že som si istý, trénoval som," uviedol. Dnes ešte plánuje využiť elektromobil.

Podľa Počiatka by bolo zaujímavé chodiť stále pešo. Nevie si predstaviť, že by používal bicykel. Ako poznamenal, napriek tomu, že ho na naň nahovárajú, ešte na to nie je psychicky pripravený. Neskúšal ani kolieskové korčule. "Jedine, že by som sa celý obrnil," dodal. Pohyb mu počas roka nechýba, lebo pravidelne cvičí.

Šéf slovenskej diplomacie chodieva pešo na rokovania kabinetu raz do roka, a to práve počas Európskeho týždňa mobility. Dnes ráno však už bol behať na Železnej studničke. Behu sa venuje pravidelne. Na otázku, či neuvažoval nad iným spôsobom dopravy, ako napríklad kolieskovými korčuľami či bicyklom, reagoval, že v týchto veciach je konzervatívny. "Na šaškárne tu máme iných," poznamenal so smiechom a vzápätí dodal, že tým nemyslel členov vlády.

Na snímke premiér SR Robert Fico prichádza na kolobežke na rokovanie vlády. Bratislava, 16. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Ako posledný dorazil na kolobežke premiér Robert Fico, ktorý tiež už mal za sebou ranný beh. "Je to perfektná vec, takto som chcel prispieť k dňu mobility," konštatoval.

Kolobežku mal ešte v detstve. Súčasný kúsok dostal k 50. narodeninám a dnes ho prvý raz vyskúšal. Určite ju však nebude využívať pri svojom pravidelnom rannom pohybe. Ako prezradil, jeho pes je veľmi lenivý, takže odmieta za ním behať, keď premiér využíva kolieskové korčule alebo bicykel. "Takže ráno musím buď behať, alebo iba rýchlo chodiť. Za kolobežkou by určite nešiel," povedal.

Premiér sa na nej spustil z ministerstva financií, kde bol predtým rokovať s Kažimírom. Stratil pri tom aj svoju ochranku. "Je to veľmi rýchle. Neviem, kde sú, ale oni ma nájdu," zasmial sa.