Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Exministra Galka vypočuli na Generálnej prokuratúre SR

Ľubomír Galko (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Kauza odpočúvania novinárov vypukla v novembri 2011, po tom ako médiá zverejnili informácie o odpočúvaní redaktorov denníka Pravda a bývalého šéfa TA3 Michala Gučíka.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Presne rok po medializácii kauzy odpočúvania novinárov vojenskou kontrarozviedkou, bol dnes exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) v tejto veci vypovedať ako svedok na Generálnej prokuratúre SR.

Tá sa mala podľa jeho slov zaujímať o únik utajovaných skutočností z prostredia Vojenského obranného spravodajstva (VOS). Ako svedok mal vypovedať v trestnej veci ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti v súbehu s trestným činom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

"Aj ja sám považujem za dôležité, aby sa podarilo vyšetriť, kto kopíroval a vynášal utajované materiály zo spisov VOS. Naďalej som presvedčený, že k úniku prišlo zlyhaním ľudského faktora - úmyselným konaním jedného alebo niekoľkých príslušníkov priamo z radov VOS, ktorí s materiálmi prišli do styku," povedal pre TASR Galko.

Podpredseda SaS podľa vlastných slov poskytol vyšetrovateľovi maximálnu súčinnosť a verí, že sa prípad podarí objasniť. Svoje odvolanie pre túto kauzu považuje aj s odstupom roka za "politickú popravu" kvôli protikorupčným opatreniam, ktoré prijímal v čase, keď bol na čele ministerstva obrany.

"Považujem za nehorázne, že v úsilí odstrániť ma, sa nejakí jednotlivci nezdráhali ublížiť viacerým občanom tým, že vďaka 'úniku' informácií o nich médiá zverejnili citlivé informácie, ktoré sa nikdy nemali dostať na verejnosť," zdôraznil dnes Galko.

Kauza odpočúvania novinárov vypukla v novembri 2011, po tom ako médiá zverejnili informácie o odpočúvaní redaktorov denníka Pravda a bývalého šéfa TA3 Michala Gučíka. Tento prípad viedol k odvolaniu Galka z postu šéfa rezortu obrany. Vzhľadom na to, že sa tak stalo po páde vládneho kabinetu, ministerský post do volieb prevzala vtedajšia premiérka Iveta Radičová.

Generálna prokuratúra v tejto veci vzniesla ešte vo februári obvinenia voči piatim ľuďom. Ide o štyroch bývalých agentov tajnej služby a jej exriaditeľa Pavla Brychtu.