Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ezdravie by už nemalo mať toľko výpadkov, sľubuje NCZI

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Národné centrum zdravotníckych informácií sa totiž rozhodlo posilniť infraštruktúru systému.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Lekári by mali pri používaní elektronického zdravotníctva (ezdravie) zažívať menej výpadkov systému, sľubuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

NCZI sa totiž rozhodlo posilniť infraštruktúru systému. "V praxi to znamená doplnenie nových a obnovu starých serverov s cieľom zvýšenia výkonnosti a stability systému. Ezdravie bude rýchlejšie, v dôsledku čoho sa s ním bude lekárom lepšie pracovať," povedala hovorkyňa NCZI Diana Dúhová. NCZI posilní infraštruktúru za viac ako 3,3 milióna eur. Verejné obstarávanie vyhrala firma TooNet.

Ezdravie spôsobuje lekárom problémy aj po viac ako štvrťroku používania. Sťažujú sa práve na výpadky systému či viacero technických problémov. Verejné obstarávanie na posilnenie infraštruktúry vyhlásilo NCZI vlani cez leto.

Elektronické zdravotníctvo sa naostro spustilo tento rok. Prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami, lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným či fiktívnym vyšetreniam. Doteraz si ezdravie vyžiadalo 87,8 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu.