Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

F. Mikloško chce do ÚPN vrátiť pokoj

Foto: TASR/Martin Baumann

Oddelenie sekcie evidencií by chcel Mikloško posilniť preto, že v súčasnosti je to podľa jeho slov "jeden človek, ktorý spracováva odsúdených a väznených ľudí".

Bratislava 15. novembra (TASR) - Kandidát na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) František Mikloško chce do ústavu vrátiť normálny pokoj. Ak by vo voľbe uspel, chcel by okrem iného posilniť oddelenie sekcie evidencií a pokúsiť sa o zriadenie múzea dvoch totalít. Povedal to dnes pred parlamentným ľudskoprávnym výborom Mikloško, ktorého nominovali KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. Bývalého poslanca KDH, ktorý neskôr z hnutia vystúpil a bol spoluzakladateľom KDS, podporuje aj OĽaNO a nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

Oddelenie sekcie evidencií by chcel Mikloško posilniť preto, že v súčasnosti je to podľa jeho slov "jeden človek, ktorý spracováva odsúdených a väznených ľudí". Mikloško tvrdí, že tento jeden človek je za rok schopný spracovať 700 ľudí, pričom na Slovensku bolo v období rokov 1948 - 1989 odsúdených približne 70.000 ľudí. "Ak jeden človek, ktorý to spracováva, urobí ročne 700, tak má program na 100 rokov a to nemá zmysel. Nehovoriac o tom, že k tomu treba priradiť 15.000 ľudí odvlečených zo svojich domovov a 13.000 ľudí pracujúcich v pracovných táboroch," vysvetlil Mikloško.

Kandidát na šéfa Správnej rady ÚPN sa nazdáva, že vyrovnať sa s minulosťou treba cez obete. "Cez ľudí, aby ich mená nezostali zabudnuté, aby tu zostali so všetkými ich príbehmi a peripetiami. Preto som presvedčený, že toto oddelenie treba posilniť a zoznamy treba urýchliť," zdôraznil Mikloško, pre ktorého by toto bolo zásadnou prioritou v prípade zvolenia.

Parlament má voliť šéfa Správnej rady ÚPN na decembrovej schôdzi. Okrem Mikloška kandiduje aj bývalý hovorca ÚPN Michal Dzurjanin, ktorého navrhla SaS. Smer-SD nenominoval nikoho, o post ale podľa šéfky klubu Jany Laššákovej záujem má a svojho kandidáta mieni hľadať ďalej.

Šéfa ÚPN môžu navrhovať len poslanci. Nedávno sa tak dohodol ľudskoprávny výbor. Iné návrhy, napríklad od mimovládnych či stavovských organizácií, ak si ich neosvojí niektorý z poslancov, sa nebudú brať do úvahy. Po tom, ako ľudskoprávny výbor dostane nominácie, preskúma, či kandidáti spĺňajú zákonné podmienky. Následne sa uskutoční ich verejné vypočutie. Ak v prvom kole voľby neuspeje žiadny z uchádzačov, do druhého kola postúpia dvaja najlepší. Ak sa šéfom ÚPN nestane žiadny z nich, bude nasledovať nová voľba. Voliť by sa malo ešte do konca roka, lebo súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013.