Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: Najdôležitejšia diskusia v Tallinne bola o budúcnosti EÚ

Na snímke predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa premiéra SR je správne, že na aktuálny vývoj chce reagovať aj zoskupenie V4, ktorého predstavitelia sa stretli dnes dopoludnia ešte pred rokovaním lídrov celej EÚ o digitalizácii.

Tallinn 29. septembra (TASR) – Najdôležitejšia časť dvojdňového stretnutia lídrov Európskej únie (EÚ) v estónskom Tallinne, ktoré končí dnes, bola štvrtková diskusia o budúcnosti EÚ. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý Slovensko na summite zastupoval.

"Opäť sa potvrdilo, že veľké štáty, najmä Francúzsko a Nemecko, hovoria veľmi jasne – krajiny, ktoré sa chcú viac integrovať, majú mať právo na takúto integráciu a tie, ktoré nechcú, sa na to budú len pozerať. Téma jadra, téma užšej spolupráce krajín najmä v eurozóne, je naďalej mimoriadne aktuálna," uviedol Fico pri odchode zo summitu.

Podľa neho je správne, že na aktuálny vývoj chce reagovať aj zoskupenie V4, ktorého predstavitelia sa stretli dnes dopoludnia ešte pred rokovaním lídrov celej EÚ o digitalizácii. Opätovne sa stretnú 13. októbra v Bratislave na plánovanom summite o dvojakej kvalite potravín.

"Chceme nielen veľmi jasne pomenovať problém, ktorý sa nazýva dvojaká kvalita potravín, ale aj spoločne zaujať postoj k témam, ktoré sú dnes na stole. Je to predovšetkým téma smernice o vysielaných pracovníkoch, kde sa chceme dohodnúť," avizoval Fico.

Rovnako sa chcú vyjadriť k návrhom o ďalšom fungovaní EÚ, ktoré v poslednom čase prezentoval francúzsky prezident Emanuel Macron či predstavitelia Európskej komisie (EK).

"Pochopiteľne, vo V4 pravdepodobne nebude rovnaký záujem integrovať sa tak rýchlo, ako to vidíme na Slovensku, ale sme jediná krajina z V4, ktorá má euro, takže my máme záujem byť hlbšie integrovaní v eurozóne," doplnil slovenský premiér.

Dnešné rokovania summitu v Tallinne boli venované digitalizácii a podľa Fica na nich dominovali témy bezpečnosti, teda ako chrániť ľudí pred únikom a zneužívaním informácií.

"Niektorí premiéri veľmi otvorene hovorili, že Európa by sa mala chrániť pred nákupom rôznych technologických zariadení, či už ide o Spojené štáty, Čínu alebo niektoré iné krajiny. Pretože ani pánboh nevie, čo je v týchto zariadeniach. Je záujem mať spoločnú európsku politiku v tejto oblasti," priblížil.

Viacerí premiéri podľa neho aj z vlastných skúseností hovorili o zneužívaní informačných systémov. "Myslím si, že dnes nie je problém s kvalitou technológií, skôr je problém v tom, ako chrániť verejnosť. Digitálny svet ide tak strašne dopredu, že o chvíľu o každom z nás budú vedieť prakticky všetko. Nie som toho nadšenec, myslím si, že ľudia by mali mať právo na súkromie a mali by byť trochu chránení," dodal Fico.