Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OBRAZOM z archívu TASR: Štefan Nosáľ bol dušou slovenského folklóru

Tanečník, choreograf, dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ (na snímke vľavo). V Bratislave 20. januára 2017. Foto: TASR/Andrej Galica

Štefan Nosáľ ovplyvnil umelecké smerovanie Lúčnice, vytvoril svojský štýl prekomponovávania pôvodných ľudových tancov a ich umeleckej javiskovej štylizácie.

Bratislava 23. júla (Teraz.sk) - V Bratislave v sobotu (22.7.) večer vo veku 90 rokov zomrel choreograf, dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ.

Choreograficky spolupracoval aj so Slovenským národným divadlom (SND) v Bratislave, Národným divadlom (ND) v českej Prahe alebo Belgickou kráľovskou operou v Antverpách. Legendárne Na skle maľované, na ktorom sa autorsky spolupodieľal, malo v SND 640 repríz, čo je absolútny rekord v slovenskom divadle.



Spolupracoval tiež na filmoch Rodná zem (1953) a Rok na dedine (1967). Režíroval programy folklórnych festivalov v Strážnici, vo Východnej či v Detve. Je autorom publikácií Na ceste k súčasnej choreografii (1962), Choreografia ľudového tanca (1984), Môj život Lúčnica (2000) a Čarodejník Lúčnice (2007, spoluautor D. Machala).

Teraz.sk vám ponúka fotografie Štefana Nosála z uplynulých rokov:

Na snímke odborná porota zľava Ivana Majerová, pedagogička tanca, profesor Štefan Nosáľ a jeho asistent Mikuláš Sivý odovzdávajú mladým adeptkám Lúčnice prvé dojmy z ich vystúpenia.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Unikátnu knihu spomienok Juraja Králika s názvom Lúčnica moja láska krstili 21.mája 1998 v klube Lúčnica v Bratislave. Čestnými krstnými rodičmi na snímke sa stali známa speváčka ľudových piesní Darina Laščiaková (vpravo) a profesor Štefan Nosáľ (vľavo).
Foto: TASR/Vladimír Benko






Umelecký vedúci Lúčnice Štefan Nosáľ pri exponáte -soche akademického sochára Jána Ťapáka na výstave venovanej histórii jedného z najlepších folklórnych tanečných súborov Slovenska - Lúčnice, ktorá si v týchto dňoch pripomína 50.výročie vzniku. Sn. z bratislavského Istropolisu 25.mája 1998.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Na snímke Štefan Nosáľ, choreograf a umelecký vedúci súboru Lúčnica, ďakuje deťom z detských folklórnych súborov a ich tanečným pedagógom v závere programu Lúčnica a jej deti.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Prezident SR Rudolf Schuster 22. januára 2003 v Prezidentskom paláci v Bratislave prijal na novoročnom stretnutí predstaviteľov kultúrneho života. Na sn. R. Schuster (vpravo) v rozhovore s folkloristom, choreografom a dlhoročným umeleckým šéfom tanečného súboru Lúčnica Štefanom Nosáľom (vľavo) a sochárom Tiborom Bártfayom.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič odovzdáva Štefanovi Nosáľovi Pribinov kríž I. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v Sieni Ústavy SR na Bratislavskom hrade 1. januára 2007.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Literárny fond udelil ceny za celoživotné dielo a výročné ceny v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia v Bratislave 26. novembra 2012. Na snímke cenu za celoživotnú tvorbu dostal profesor Štefan Nosáľ.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


Na snímke zľava choreograf a režisér Ján Ďurovčík, skladateľ a líder IMT Smile Ivan Tásler, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice profesor Štefan Nosáľ, riaditeľ Lúčnice Marián Turner a tanečnice z Lúčnice.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odovzdáva ocenenie Zlatú plaketu profesorovi Štefanovi Nosáľovi pri príležitosti významného životného jubilea (90 rokov) 2. februára 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar