Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MATEČNÁ: Nezodpovední poslanci môžu spôsobiť, že zviera zostane vecou

Na archívnej snímke Gabriela Matečná. Foto: TASR Pavol Zachar

Vláda schválila novelu zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne rezortu pôdohospodárstva 21. februára tohto roku. Zákon je zaradený už na najbližšiu schôdzu NR SR.

Bratislava 13. marca (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR upozorňuje, že nezodpovedné chovanie opozičnej politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) a jej poslancov, ktorí chcú sabotovať prácu Národnej rady (NR) SR, ohrozuje legislatívne procesy. Môže spôsobiť, že zviera zostane na Slovensku aj naďalej vecou. Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca MPRV SR.

"Potom, čo sa ministerstvu pôdohospodárstva a Slovenskej národnej strane (SNS) spoločne s odborníkmi a aktivistami podarilo vo vláde presadiť, že zviera nebude vec, zefektívniť boj proti nelegálnym množiteľom psov a boj proti týraniu zvierat, niektoré strany a poslanci platení z daní občanov chcú schválenie tohto zákona sabotovať. Vyzývam všetkých poslancov NR SR, bez ohľadu na stranícku príslušnosť, aby nesabotovali prácu parlamentu. Zvieratá nemôžu ani za boj o moc, ani za neukojené egá politikov. Zabráňme konečne ich týraniu a uznajme, že zviera nie je vec, ale živý tvor a cítiaca bytosť. Ak budú poslanci tento zákon sabotovať, budú zodpovední za všetky zvieratá, ktorým v najbližších rokoch kvôli tomu nedokážeme pomôcť," vyzvala zákonodarcov Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR (nominantka SNS).

Vláda schválila novelu zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne MPRV SR 21. februára tohto roku. Zákon je zaradený už na najbližšiu schôdzu NR SR. Komplexný zákon prináša aj zmeny aj v Občianskom zákonníku. Zviera už viac nebude vecou, pribudnú systémové opatrenia proti množiteľom psov, povinné čipovanie psov aj opatrenia proti týraniu zvierat. Rezort novelou rieši aj aktuálne témy, ako sú trávenie zvierat na sídliskách a cirkusy. MPRV SR navrhlo účinnosť tohto zákona od 1. septembra 2018.