Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Slovensko vyšle na arktické cvičenie NATO do 15 vojakov

Na snímke Peter Gajdoš. Foto: TASR Jakub Kotian

Gajdoš vyjadril presvedčenie, že z hľadiska prípravy vojsk musia byť modernizácia ozbrojených síl a investície prepojené nádoby.

Brusel 4. októbra (TASR) - Slovensko sa zúčastní na vojenskom cvičení Severoatlantickej aliancie s názvom Trident Juncture, ktoré sa uskutoční v dňoch 25. októbra až 7. novembra na severe Nórska. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš po skončení dvojdňových rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok v bruselskom sídle Aliancie pripomenul, že na najväčšom obrannom cvičení od konca studenej vojny sa zúčastnia vojaci a vojenskí plánovači zo všetkých 29 členských krajín, ako aj partneri z Fínska a zo Švédska. Do cvičenia sa zapojí 150 bojových lietadiel, 60 lodí a 10.000 vozidiel.

Šéf slovenského rezortu obrany v rozhovore pre TASR potvrdil, že Bezpečnostná rada SR, ako aj slovenská vláda už schválili mandát na vyslanie slovenských vojakov na manévre v arktickej časti Nórska v počte do 15 osôb.

"Je to jedno z najväčších cvičení od čias studenej vojny. Zúčastní sa toho viac ako 45.000 príslušníkov z členských štátov NATO. Cvičenie je zamerané na článok 5, čiže kolektívnu obranu," pripomenul minister.

Gajdoš vyjadril presvedčenie, že z hľadiska prípravy vojsk musia byť modernizácia ozbrojených síl a investície prepojené nádoby, pretože len ak sú vojaci dobre vycvičení, použiteľné sú aj vojenské prostriedky.

"Tieto cvičenia slúžia k vzájomnému zladeniu v rámci interoperability a kompatibility tak, aby NATO bolo pripravené na akúkoľvek hrozbu," spresnil Gajdoš.

Podľa jeho slov SR na cvičenie Trident Juncture vyšle príslušníkov armády na úrovni veliteľskej štruktúry. Minister zdôraznil, že dôležitá je nielen reálna činnosť vojakov v sile jednotky, čaty, roty alebo práporu, ale aj skúsenosti z hľadiska plánovacieho procesu a jazykových zdatností.

"Naši profesionálni vojaci by mali byť pripravení plánovať a plniť úlohy v jazyku Aliancie, a tým je angličtina," vysvetlil minister.