Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

GALKO: Na našej výhrade voči Dzurindovi a Miklošovi sa nič nemení

Volebná noc po 22. hodine v Liberálnom dome , sídle SaS v Bratislave po zverejnení prvého exit pollu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pre SaS je prvoradý výsledok strany, nie spoločné čísla strán stredopravého politického spektra, tvrdí exminister obrany Ľubomír Galko zo SaS.

Bratislava 10. marca (TASR) - Pre SaS je prvoradý výsledok strany, nie spoločné čísla strán stredopravého politického spektra. Pre TASR to povedal podpredseda liberálov Ľubomír Galko na margo exit pollu, ktorý pripravila agentúra MVK pre televíziu Markíza. Na rozdiel od agentúry Focus čísla prieskumu pre súkromnú televíziu umožňujú stredopravým stranám utvoriť väčšinovú vládnu koalíciu.

"Nechcem hovoriť ani za KDH, ani za Most-Híd, ale každopádne ak by sa potvrdili tie výsledky, že tie stredopravé výsledky by tú vládu mohli vytvoriť, tak už sa budú musieť jednoznačne vyfarbiť... Aspoň aj ich voliči a v podstate všetci voliči pravice uvidia, ako to kto myslel vážne," komentoval Galko.

Hoci podpredseda SaS podporuje stredopravú koalíciu, podľa neho ani neoficiálne predbežné výsledky nič nemenia na stanovisku, že nepôjdu do vlády s účasťou Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša (obaja SDKÚ-DS). "Ja si myslím, že aj tie percentá, v prípade, že by sa tá vláda skladala, naozaj budú dávať možnosti na to, aby tam sedeli niektoré iné persóny," konštatoval.

Hoci spomenuté výsledky sú zatiaľ iba predbežné, Galko je presvedčený, že ak by sa potvrdili, koalícia šiestich strán by mohla fungovať. Ilustroval to na príklade iných krajín, kde podľa neho fungujú široké koalície bez problémov. "Túto vôľu v sebe máme a SaS určite nebude tou stranou, na ktorej by budúca spolupráca stroskotala, v prípade, že by tí zvyšní partneri chceli do toho ísť," vyhlásil.