Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Generál Maxim: Cieľom presunov spojeneckých vojsk je nácvik mobility

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Jedným z predpokladov úspechu účinnosti vojenskej operácie je rýchlosť alebo schopnosť síl rýchlo sa premiestniť z bodu A do bodu B, rozmiestniť sa a byť pripravený konať, povedal aj.

Bratislava 30. januára (TASR) – Cieľom presunov spojeneckých vojsk, ktoré budú prebiehať aj v roku 2018, je nácvik mobility a odstránenie možných prekážok, ktoré by mohli v tomto priestore existovať. Na záver pravidelnej konferencie náčelníkov generálnych štábov krajín strednej Európy to uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim.

„Jedným z predpokladov úspechu účinnosti vojenskej operácie je rýchlosť alebo schopnosť síl rýchlo sa premiestniť z bodu A do bodu B, rozmiestniť sa a byť pripravený konať,“ ozrejmil Maxim počas tlačového vyhlásenia organizátorov konferencie. „Každá krajina má svoju legislatívu, svoje pravidlá prekročovania štátnych hraníc. Naším cieľom je identifikovať možné problémy, snažiť sa ich odstrániť a zabezpečiť plynulý pohyb, mobilitu vojsk,“ doplnil.

Na pravidelnej konferencii sa v utorok zišli v priestoroch konferenčnej sály ministerstva zahraničných vecí generáli zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Rumunska a Bulharska a veliteľstva ozbrojených síl USA v Európe, spolu s veliteľmi Národných gárd USA partnerských štátov jednotlivých účastníkov. Veliteľ amerických síl v Európe Curtis M. Scaparrotti ocenil najnovší záväzok Slovenska zvýšiť výdavky na obranu na 1,6 percenta HDP do roku 2020. Je totiž podľa neho potrebné reagovať na momentálne výzvy.

„Prostredie, v ktorom existujeme, sa zmenilo a je úplne iné ako pred štyrmi rokmi, a to nielen pokiaľ ide o rôzne otázky, ktoré musíme riešiť, ale sú tu úplne iné informačné technológie alebo aj techniky dezinformácií,“ priblížil Scaparrotti. Podľa neho je veľmi dôležité, ako sa pripravujú jednotky v takomto prostredí. „Kedysi sme mali na to viacej času, teraz je treba všetko urobiť veľmi rýchlo a je to aj záležitosť príslušných rozpočtov, ktoré musia na to prispievať,“ doplnil.

Účastníci konferencie sa zoznámili so stratégiou zabezpečenia presunov spojeneckých vojsk v regióne, plánovanými spoločnými cvičeniami, poznatkami zo zabezpečenia integrovanej ochrany vzdušného priestoru a protiraketovej obrany, ako aj s potrebou transformácie a modernizácie ozbrojených síl jednotlivých krajín vo svetle súčasnej bezpečnostnej situácie v regióne.

Pravidelné konferencie náčelníkov generálnych štábov organizuje veliteľ vojsk USA v Európe každoročne v jednej zo stredoeurópskych krajín. Tohtoročná konferencia sa niesla vo svetle výročí viažucich sa k roku 2018. Medzi najvýznamnejšie patrí 25. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky, jej ozbrojených síl, ako aj 25 rokov spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti medzi Ozbrojenými silami Slovenskej republiky a ozbrojenými silami Spojených štátov amerických.