Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Generálny pardon skončil, nezodpovedných motoristov čakajú pokuty

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Od 1. januára 2016 začala platiť novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá dvojmesačný generálny pardon zaviedla.

Bratislava 1. marca (Teraz.sk) - Dvojmesačný generálny pardon, ktorý zaviedlo ministerstvo dopravy pre motoristov, ktorým vypršala na autách platnosť emisnej či technickej kontroly, skončil 29. februára. Ak vodiči v januári a februári podrobili svoje vozidlá dodatočnej kontrole, vyhli sa pokute. Oddnes sa situácia mení.

Od 1. januára 2016 začala platiť novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá dvojmesačný generálny pardon zaviedla. Znamená to, že ak prevádzkovateľ vozidla, ktorý pred 1. januárom 2016 vozidlo nepodrobil v ustanovenej lehote technickej alebo emisnej kontrole a túto povinnosť splnil do 29. februára 2016, alebo ak v tejto lehote dal vozidlo vyradiť z evidencie, okresný úrad zastaví konanie o uložení pokuty, ktoré bolo začaté a o ktorom sa právoplatne nerozhodlo do 1. januára 2016.

Generálny pardon sa netýka konaní, ktoré boli na okresných úradoch odboroch cestnej dopravy a pozemných komunikácií právoplatne rozhodnuté. V takomto prípade je prevádzkovateľ vozidla povinný pokutu uhradiť.

Novela zákona zaviedla aj legislatívny podklad pre ukladanie pokút prevádzkovateľom vozidiel za nepodrobenie vozidla technickej kontrole alebo emisnej kontrole v tzv. rozkaznom konaní. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky plánuje po ukončení generálneho pardonu prostredníctvom jednotného informačného systému v cestnej doprave spustiť automatické ukladanie pokút.

Podľa informácií na stránke ministerstva dopravy, informačný systém bude sám automaticky vyhľadávať evidované vozidlá, ktoré neboli podrobené príslušným kontrolám, a v prípade zistenia takéhoto vozidla sa automaticky vygeneruje rozkaz o uložení pokuty, ktorý sa zašle prevádzkovateľovi vozidla. Ak prevádzkovateľ vozidla do 15 dní od doručenia rozkazu uhradí 2/3 uloženej pokuty, pokuta sa bude považovať za uhradenú v plnej výške.

Ak prevádzkovateľ vozidla nesúhlasí z nejakých dôvodov s uložením pokuty, môže voči rozkazu o uložení pokuty podať odpor, ktorý musí odôvodniť. Včasným podaním odporu sa rozkaz zrušuje v celom rozsahu a okresný úrad bude v konaní pokračovať klasickým správnym konaním o správnom delikte prevádzkovateľa vozidla. Ak nakoniec bude pokuta aj v správnom konaní uložená, okresný úrad uloží povinnosť uhradiť štátu trovy spojené s prejednaním správneho deliktu vo výške 30 eur.

Ak máte neplatnú technickú kontrolu, hrozí vám pokuta 165 eur. Taká istá pokuta vám hrozí aj v prípade, že nemáte platnú emisnú kontrolu.