Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Generálnym riaditeľom RTVS chce byť 12 uchádzačov

Foto: TASR

Obálky s projektmi kandidátov sa budú otvárať verejne vo štvrtok 11. 5. ráno na pôde mediálneho výboru.

Bratislava 10. mája (TASR) - Záujem o post riaditeľa verejnoprávnej RTVS má 12 uchádzačov. Potvrdil to dnes predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). Termín na podávanie prihlášok uplynul dnes o 16. hodine.

Za šéfa RTVS kandidujú Peter Abrahám, Margita Bencová, Richard Dírer, Fedor Flašík, Janka Lastovicová, Norbert Majer, Václav Mika, Aleš Rehák, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky.



Obálky s projektmi kandidátov sa budú otvárať verejne vo štvrtok (11. 5.) ráno na pôde mediálneho výboru. Pracovníci výboru potom skontrolujú, či všetci uchádzači spĺňajú potrebné náležitosti. Tí, čo splnia požiadavky, dostanú pozvánku na verejné vypočutie, ktoré má byť 30. mája. Poradie kandidátov v rámci vypočutia sa bude losovať, pričom v miestnosti bude len ten, ktorý práve predkladá svoj projekt.

Kandidáti na tento post boli povinní k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis.

Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora.