Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra: Pozastaviť výkon funkcie Trnkovi nie je možné

Dobroslav Trnka, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Trnkom a Marianom K.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Pozastaviť výkon funkcie prokurátorovi Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Dobroslavovi Trnkovi v súčasnosti nie je možné, pretože dosiaľ nebolo vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin. Nie je možný ani disciplinárny návrh, lebo uplynula premlčacia lehota od skutku nahrávky s podnikateľom Marianom K. Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podotýka, že počas svojho pôsobenia vždy pozastavil výkon funkcie prokurátorovi, ktorému vzniesli obvinenie pre úmyselný trestný čin. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Podľa jej slov ohľadom skutku spomínanej nahrávky je v súčasnosti vedené trestné stíhanie len vo veci.

"Toto štádium prípravného konania neumožňuje generálnemu prokurátorovi pozastaviť výkon funkcie ktorémukoľvek prokurátorovi. Generálny prokurátor podotýka, že všetkým žiadostiam vyšetrovateľa o zbavení mlčanlivosti D. T. bolo doposiaľ vyhovené, čo svedčí o absolútnej súčinnosti generálneho prokurátora s vyšetrovateľmi polície," uviedla hovorkyňa GP SR.

Ako dodala, pokiaľ ide o disciplinárny postih, tento je absolútne vylúčený, pretože objektívna premlčacia lehota uplynula pred niekoľkými rokmi (objektívna premlčacia lehota je dva roky). "Zároveň podotýkame, že v čase, kedy malo ku skutku dôjsť, bola premlčacia lehota jeden rok. Za takýchto okolností a zákonných možností je aktuálne zotrvanie D. T. vo funkcii prokurátora GP SR len na jeho osobnom rozhodnutí," upozornila Predajňová v reakcii na pondelkovú výzvu Nadácie Zastavme korupciu, aby Trnka okamžite odstúpil z funkcie a zároveň, aby sa Čižnár prestal skrývať.

Podľa Predajňovej nie je pravdou, že GP SR vo veci prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I Bystríka Paloviča nekoná. "Na pokyn prvej námestníčky generálneho prokurátora bol vyžiadaný spisový materiál týkajúci sa predmetnej komunikácie, ktorá bude vyhodnotená a bude bezodkladne rozhodnuté o ďalšom postupe," uviedla k výzve nadácie, podľa ktorej by mal Čižnár nariadiť previerku spisov prokurátora Paloviča.

"Po zverejnení nahrávky medzi obžalovaným podnikateľom Marianom K. a Trnkom je nemysliteľné, aby tento človek sedel na GP SR," uviedla v pondelok riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Zároveň nadácia vyzvala Čižnára, aby začal konať aj voči ostatným, ktorí čelia podozreniam, že spolupracovali s Marianom K. "Prokuratúra je jeden z hlavných pilierov právneho štátu. Ak zlyháva ona, zlyháva štát," konštatovala Petková. S Trnkom sa TASR spojiť nepodarilo, keďže má od ranných hodín vypnutý telefón.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N mafián vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.