Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HASIČI: Hasičský trabant z Cerovej má najväčší úspech u detí

Na snímke trabant T601 a členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v obci Cerová, okres Senica 22. júna 2019. Foto: TASR - Vladimír Miček

Trabant T 601 s vážnou poruchou nápravy nám venoval Marcel Gočál. Pôvodne sme začali robiť úpravy z recesie, ale postupne sme sa do toho pustili s väčšou intenzitou, uviedol veliteľ hasičov R. Petráš.

Cerová 23. júna (TASR) – Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Cerovej sa môže pochváliť vozidlom, ktoré sa dá považovať za originálne nielen na Slovensku. Vo svojej výbave majú hasičský trabant, ktorý je plne funkčný.

"Trabant T 601 s vážnou poruchou nápravy nám venoval Marcel Gočál. Pôvodne sme začali robiť úpravy z recesie, ale postupne sme sa do toho pustili s väčšou intenzitou. V priebehu troch mesiacov v roku 2000 sme na ňom urobili množstvo zmien. Odrezali sme strechu, spevnili nosnú konštrukciu a vybavili sme ho hasičskou technikou," uviedol pre TASR veliteľ hasičov Rastislav Petráš.

Následne hasiči riešili čo s ním. "Najskôr sme ho mali na prevoz techniky. Neustále sme ho vylepšovali až do súčasného stavu. Trabant je schopný zásahu, môže byť použitý napríklad ako čerpacie stanovisko. Trabant je vybavený hasičskou striekačkou PS 12, práškovými hasiacimi prístrojmi a ďalšou špeciálnou technikou," doplnil veliteľ hasičov z Cerovej.

Na snímke trabant T601 Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v obci Cerová, okres Senica 22. júna 2019.
Foto: TASR - Vladimír Miček


Nemajú informácie, že by na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch bol trabant s rovnakým využitím. "Vieme, že je na Slovensku ešte niekoľko upravených trabantov, ale nie sú vo funkčnom stave," doplnil hasič Alojz Petráš.

V minulosti ich niekoľko záujemcov kontaktovalo so žiadosťou o výkresy, podľa ktorých vozidlo upravovali. "My však žiadne výkresy nemáme. Celú úpravu sme robili na kolene, využívali sme materiál, aký sme mali k dispozícii a improvizovali sme," vysvetlil R. Petráš.

Najväčší úspech má ich trabant u detí. "Na podujatiach kam chodíme, majú deti obrovský záujem sa na našom vozidle povoziť. Ani ich všetkých nedokážeme uspokojiť. Niekedy sa nám ich na zadnú plošinu nahrnie aj 15 a ťažko sa im vysvetľuje, že ich toľkých proste odviezť nemôžeme," prezradil A. Petráš.

Naposledy trabant predstavili na Morave vo Vítkoviciach. "O našom trabante sa už vie a pozývajú nás pomerne často. My sa snažíme všetkým vyhovieť a cestujeme s ním na rôzne hasičské podujatia. Záujem o neho je nielen na Slovensku, ale predovšetkým na Morave, kde sa teší vždy mimoriadnemu záujmu," doplnil veliteľ hasičov.

Hasičský zbor bol v obci bol založený v máji 1912. V súčasnosti má 35 členov, z toho päť žien. Zásahovú jednotku tvorí 21 členov, každý z nich absolvoval odborný kurz na výkon tejto služby. "Našou prvoradou úlohou je vedieť našu techniku použiť kedykoľvek, kdekoľvek pri mimoriadnej udalosti a držať ju vo funkčnom stave," uviedol R. Petráš.

Okrem netradičného hasičského trabantu má zbor v Cerovej ešte jedného koníčka. "Vlastníme malú zbierku historických motorových striekačiek, ktoré by pravdepodobne skončili v šrote. Snažíme sa ich zrenovovať, plne sfunkčniť a zanechať ich pre budúce generácie. Všetky náklady na ich záchranu a znovuzrodenie financujeme z našich vlastných prostriedkov," informoval R. Petráš. Zbierka obsahuje stroje od roku 1927 do roku 1959.