Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

HaZZ: Riziku požiaru je vystavená každá neudržiavaná pamiatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa Hasičského a záchranného zboru nie je možné vzniku požiaru úplne zabrániť, potrebné je preto vytvárať bariéry, ktoré zabezpečia, že požiaru nepodľahne celá pamiatka.

Bratislava 27. marca (TASR) - Zvýšenému riziku požiaru je vystavená každá neudržiavaná pamiatka. Medzi najrizikovejšie patria pre hasičskú techniku neprístupné alebo ťažko prístupné pamiatky a objekty s veľkým podielom drevených konštrukcií. Pre TASR to skonštatovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

"Všeobecne platí, že každá pamiatka, s prihliadnutím na jej vývoj a stav zachovania hodnôt, je jedinečná. Z tohto dôvodu musí byť každý zásah do kultúrnej pamiatky, a teda aj zásah do kultúrnej pamiatky s cieľom zvýšenia jej ochrany pred požiarmi, posudzovaný individuálne. Ak ide o štandardy z hľadiska ochrany pred požiarmi, tie sú primerané ekonomickým možnostiam vlastníka kultúrnej pamiatky," uviedla Križanová.

Podľa HaZZ nie je možné vzniku požiaru úplne zabrániť, potrebné je preto vytvárať bariéry, ktoré zabezpečia, že požiaru nepodľahne celá pamiatka. Faktorom, ktorý zvyšuje riziko vzniku požiarov, je podľa hasičov formálno-administratívny prístup k plneniu povinnosti na úseku ochrany pred požiarmi uložený zákonom a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, neprihliadajúci na povahu kultúrnej pamiatky a reálne pomery v nej.

"Najväčšou bariérou je odkladanie realizácie uvedených opatrení zo strany správcov kultúrnych pamiatok na základe argumentácie o nedostatku finančných zdrojov na úhradu nákladov predmetnej veci,"
dodala Križanová.

V uplynulých rokoch postihli rozsiahle požiare viaceré slovenské kultúrne pamiatky. V roku 2012 oheň zdevastoval hrad Krásna Hôrka, zámok v Kunerade požiar zachvátil v roku 2010 aj v roku 2018. Rozsiahly požiar zasiahol v polovici marca aj historické centrum Banskej Štiavnice, poškodených bolo celkom sedem objektov.