Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MILÉ VÝROČIE: Pred 10 rokmi ukončili SR a Poľsko spory o oštiepok

Oštiepok, ilustračná snímka. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Medzištátnu dohodu podpísali 28. mája 2007 vtedajší minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa a vtedajší minister roľníctva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Andrzej Lepper.

Palárikovo/Bratislava 27. mája (TASR) – 0d podpísania medzištátnej dohody medzi Poľskou republikou a Slovenskou republikou (SR) o označovaní tradičného syrového výrobku oštiepok v Palárikove uplynie v nedeľu 28. mája desať rokov.

Medzištátnu dohodu podpísali 28. mája 2007 vtedajší minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa (Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko - ĽS-HZDS) a vtedajší minister roľníctva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Andrzej Lepper. Podpis dohody sa uskutočnil pri príležitosti dvojdňového stretnutia (28. - 29. mája 2007) rezortných ministrov SR, Českej republiky, Poľska a Maďarska.

Dohoda sa vzťahuje na registráciu označenia "slovenský oštiepok" slovenskou stranou ako chráneného zemepisného označenia a registráciu označenia "oscypek" poľskou stranou ako chráneného označenia pôvodu. Podľa dohody sa obidva názvy neprekladajú a výrobky sú označované v národných jazykoch. S podpísanou dohodou súhlasili aj výrobcovia oštiepka - Slovenský mliekarenský zväz a Úrad priemyselného vlastníctva SR.

Slovenský oštiepok je polotvrdý polotučný syr, parený alebo neparený, údený alebo neúdený. Základnou surovinou na výrobu slovenského oštiepka je ovčie mlieko, alebo zmes ovčieho mlieka a kravského mlieka, alebo kravské mlieko. Výroba slovenského oštiepka prebieha priamo na salaši, tzv. salašnícky spôsob výroby alebo v mliekarňach, tzv. priemyselná výroba. Charakteristickým znakom slovenského oštiepka je zvláštny tvar veľkého vajca, šišky alebo elipsovitý tvar zdobený ornamentikou.

Slovenský oštiepok je zapísaný v registri vedeného Európskou komisiou (EK), ako výrobok s chráneným zemepisným označením.