Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: Rozhodnutie ÚS potvrdilo, že paragraf 363 má opodstatnenie

Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach 26. októbra 2022. Foto: TASR - František Iván

Ústavný súd SR rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli.

Bratislava 21. júna (TASR) - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR potvrdilo, že paragraf 363 má svoje opodstatnenie v slovenskom ústavnom poriadku. Skonštatovala to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na stredajšie vyjadrenie súdu. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

"Generálny prokurátor musí mať možnosť napraviť možné chyby polície a prokuratúry v rámci vyšetrovania, aby mal každý slovenský občan garanciu, že voči nemu nebude zneužitá štátna moc," uviedla strana.

Rozhodnutie ÚS zároveň podľa nej potvrdilo, že boj proti paragrafu sa stal "prázdnou mantrou vládnych strán", ktoré sľubovali pred voľbami spravodlivosť a boj proti korupcii. "Namiesto toho priniesli zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj a korupčné kauzy, pre ktoré vo finále padla Hegerova vláda," dodala strana.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli.