Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: V programovom vyhlásení vlády chýbajú konkrétne riešenia

Na snímke Peter Pellegrini . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pellegrini ocenil snahu o zvýšenie príspevkov pre zdravotne postihnutých či pomoc deťom a tiež chudobným ľuďom v boji so zdražovaním potravín a energií.

Bratislava 12. júna (ATSR) - Mimoparlamentný Hlas-SD označil programové vyhlásenie vlády (PVV) Ľudovíta Ódora za štandardné. Strane v ňom chýbajú konkrétne riešenia krízového stavu v samospráve, zdravotníctve a v boji s cenami potravín. V Národnej rade (NR) SR poslanci zo strany vládny program nepodporia. Stanovisko Hlasu-SD TASR poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"Očakával by som, že sa z PVV dozvieme konkrétne opatrenia na zníženie cien potravín. Zároveň samosprávy zostávajú vo veľkej neistote, pretože vláda neponúka riešenia katastrofálnej finančnej situácie, v ktorej sa ocitli po Matovičových atómovkách," zdôraznil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V zdravotníctve zas podľa vlastných slov očakával konkrétne opatrenia v súvislosti s rizikom prepadnutia financií z plánu obnovy najmä v spojení s výstavbou nemocníc.

Ocenil snahu o zvýšenie príspevkov pre zdravotne postihnutých či pomoc deťom a tiež chudobným ľuďom v boji so zdražovaním potravín a energií. V PVV však podľa neho absentujú systémové opatrenia v boji so zdražovaním. "Budeme pozorne sledovať, na základe akých kritérií chce vláda určiť, kto pomoc potrebuje a kto už nie. O adresnosti sa totiž ľahko hovorí, ale ťažšie je už ju realizovať v praxi," podotkol Pellegrini. Strana navyše očakávala, že ministri ponúknu ešte pred voľbami aj reálny odpočet stavu, v akom štát zanechali predchádzajúce vlády Eduarda Hegera a Igora Matoviča.

Vláda v pondelok schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ódor. PVV následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru. V kľúčových oblastiach sľubuje pripravenie strategických materiálov s konkrétnymi krokmi pre budúcu vládu. Kabinet odborníkov zároveň nebude otvárať kultúrno-etické témy.