Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Hlina chce vyplácať príplatok k príspevku len pri narodení 1. dieťaťa

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trojica Hlinových návrhov sú posledné body 16. schôdze parlamentu, o ktorých plénum ešte nehovorilo.

Bratislava 27. marca (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina žiada, aby príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa dostávali rodičia iba na prvé dieťa.

Navrhuje to v novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý predstavil poslancom na úvod desiateho rokovacieho dňa 16. schôdze parlamentu.

Z jeho iniciatívy je zrejmé, že poberatelia dávok v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi nemajú dostávať príplatok vo forme peňazí, ale v nepeňažnom plnení od obce v spolupráci s platiteľom, príslušným Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Hlina tvrdí, že štát jeho opatrením ušetrí ročne viac ako 17 miliónov eur.

Novelou zákona o vysielaní a retransmisii chce zase Hlina dosiahnuť, aby sa reklama na alkohol na televíznych obrazovkách neobjavovala skôr ako pred polnocou. V súčasnosti ju možno vysielať od 22.00 h. Nezaradenému poslancovi sa to zdá priskoro, keďže ju vtedy ešte môžu vidieť deti, ktoré reklama povzbudzuje v pití. Navrhuje preto rozšíriť zákaz vysielania reklamy a telenákupu na alkohol namiesto doterajšieho času od 6.00 h do 22.00 h na čas od 6.00 h do 24.00 h.



Jeho tretím návrhom je novela zákona o politických stranách a hnutiach. Ak by ju poslanci prijali, politické strany prídu o desať percent zo sumy, ktoré im vypláca štát na ich činnosť. A to bez ohľadu na to, aký výsledok dosiahli vo voľbách. Platiť by to malo od budúceho roka.

Trojica Hlinových návrhov sú posledné body 16. schôdze parlamentu, o ktorých plénum ešte nehovorilo. O týchto, ale aj všetkých ďalších prerokovaných bodoch sa bude hlasovať o 11. hodine. Potom by sa mala 16. schôdza skončiť.