Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I. Gašparovič: Informácie z verejného sektora sa budú získavať ľahšie

Slovenské súdy budú od nového roka pri odsúdení páchateľov trestných činov zohľadňovať aj ich prípadné odsúdenia v iných členských štátoch Európskej únie.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Verejnosť a podnikatelia budú od decembra získavať informácie z verejného sektora aj na podnikateľské účely jednoduchšie. Vyplýva to z novely infozákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Slovensko tým po minuloročnej výzve Európskej komisie preberá smernicu Európskeho parlamentu a Rady z roku 2003.

Napríklad meteorologické dáta, údaje o dopravnej situácii, finančné údaje i digitálne mapy budú môcť jednoduchšie žiadať podnikateľské subjekty a jednotlivci na vytváranie nových služieb s novou pridanou hodnotou. Budú môcť požiadať orgán verejného sektora o informácie na opakované použitie, ktorý o žiadosti rozhodne. Ten síce bude môcť vyrubiť za takéto sprístupnenie informácií príplatok, jeho výška však nesmie presiahnuť 10 percent jeho nákladov.

"Použitie príplatku je však účelne viazané, a to na skvalitňovanie prístupu k informáciám, najmä s prihliadnutím na digitalizáciu informácií, ktoré majú k dispozícii povinné osoby," uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona.

Problematika opakovaného použitia informácií sa pôvodne predkladala ako samostatný zákon, pričom medzirezortné pripomienkové konanie bolo ukončené v júni roku 2011. "Vzhľadom na vysoký počet uplatnených pripomienok, ktoré mali vo veľkej miere protichodný obsah, bola opätovne vykonaná analýza, na základe ktorej sa ukázala integrácia do zákona o slobodnom prístupe k informáciám ako najvhodnejšie riešenie," uvádza sa v dokumente. V novele zákona sú podľa ministerstva spravodlivosti zohľadnené nielen požiadavky Európskej komisie, ale aj odôvodnené pripomienky, ktoré boli vznesené pri doterajších legislatívnych podobách problematiky opakovaného použitia informácií.

Súdy budú zohľadňovať odsúdenia v rámci EÚ od nového roka

Slovenské súdy budú od nového roka pri odsúdení páchateľov trestných činov zohľadňovať aj ich prípadné odsúdenia v iných členských štátoch Európskej únie. Umožní im to zavedenie nového mechanizmu výmeny informácií z registrov trestov medzi členskými štátmi. Zákon schválili v októbri poslanci Národnej rady SR 81 hlasmi a prezident ho dnes podpísal. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Ďalšie čiastkové zmeny zákona o registri trestov vyplývajú zo zavedenia integrovaných obslužných miest na podanie žiadosti o výpis z registra trestov, ako aj z nálezu Ústavného súdu SR, z 20. mája 2009, ktorý vylučuje možnosť žiadať o odpis registra trestov pri vydávaní zbrojného preukazu a zbrojnej licencie.

Voči tomu však podalo zásadnú pripomienku ministerstvo vnútra, podľa ktorého tým policajti na okresných riaditeľstvách strácajú možnosť overiť, či žiadateľ o vydanie zbrojného preukazu je bezúhonný a spoľahlivý. Oba rezorty našli kompromisné riešenie v možnosti žiadať výpis z registra trestov.