Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Igor MATOVIČ: V parlamente budeme strážnymi psami

Na snímke zľava Eva Horváthová, predseda strany Igor Matovič a Mikuláš Huba.Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti sa pri jednotlivých zákonoch budú rozhodovať len podľa svojho svedomia.

Bratislava 11. marca (TASR) - V parlamente sa budú poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti správať ako strážne psy. Takúto úlohu budú plniť preto, aby sa nezopakovalo obdobie poslednej vlády Roberta Fica. Na dnešnom brífingu pre médiá to pripomenul líder hnutia Igor Matovič s tým, že jeho poslanci sa pri jednotlivých zákonoch budú rozhodovať len podľa svojho svedomia.

"Sľubujeme aj z toho miesta, že budeme konštruktívnou opozíciou, nie deštruktívnou. Nie takou, akú nám tu predvádzajú strany 22 rokov. Že čokoľvek, čo predloží vláda, opozícia automaticky zavrhne," uviedol Matovič s tým, že poslanci sa nebudú rozhodovať podľa toho, či zákon predloží koalícia, alebo opozícia. "Toto sa nám v politike hnusí a aj to je dôvod, prečo som do politiky išiel," dodal.

Ak Robert Fico predloží dobrý zákon, hnutie zaň podľa Matoviča zahlasuje, ak predloží zlý, možno sa nenájde na jeho podporu ani jeden hlas. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti však zároveň očakávajú, že aj vláda sa bude rovnako konštruktívne správať voči ich návrhom. "Uvidíme, či politické strany vyrástli z detských hrátok," poznamenal.

Matovič dal dnes zároveň verejný prísľub, že nikdy v živote nebude nútiť žiadneho poslanca, aby hlasoval inak ako v súlade so svojím svedomím a presvedčením. "Poslanci by nemali byť len hlasovacie stroje či cvičené opičky, ktoré sú schopné za banánik zahlasovať za akúkoľvek zvrátenosť," podotkol. Nezávislé osobnosti by sa podľa neho mali správať aj naďalej nezávisle. "Ale to neznamená chaoticky."

V opozícii bude hnutie podľa jeho slov pozerať na prsty vládnej strane Smer. "Politici systematicky vždy, keď dostali dôveru voličov, ich podviedli," vysvetlil s tým, že poslanci budú strážiť správanie politikov po voľbách.


Tu bude player




Matovič dnes rovnako poďakoval svojim voličom, aj všetkým, ktorí išli voliť. "Podpora bola výrazne vyššia ako ukazovali prieskumy. Na druhej strane je to veľký záväzok. Aj napriek tomu, že sme v opozícii, nesmieme ňou narábať nezodpovedne." Na margo prekrúžkovania sa niektorých poslancov na vyššie pozície na kandidačnej listine poznamenal, že vznikol dobrý tím odborníkov, s ktorými bude hnutie robiť dobrú opozičnú politiku.