Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Falošné maturitné testy na internete nebude polícia riešiť

Študenti Obchodnej akadémie Dr. Milana Hodžu v Trenčíne počas písomných maturitných testov zo slovenského jazyka a literatúry Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Údajné správne výsledky testu zo slovenčiny sa šírili na internete aj v prvý deň tohtoročných písomných maturít.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Hoci falošné maturitné testy či falzifikáty výsledkov kolujúce na internete každoročne stresujú maturantov, ministerstvo školstva hovorí, že tomu nevie zabrániť.

"Nemôžeme cenzurovať internet, a preto sa ministerstvo do budúcnosti nebude zaoberať riešením situácií, keď falošné maturitné testy sú zverejňované na internete v čase konania maturít," uviedli z tlačového odboru ministerstva pre TASR.

Údajné správne výsledky testu zo slovenčiny sa šírili na internete aj v prvý deň tohtoročných písomných maturít. Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý maturity zastrešuje, hovorí, že pre šírenie falošných testov nemá zmysel dávať podnet na políciu.

"Keby som to aj podala na políciu, okamžite by mi to prišlo zamietnuté, že sa tým nebudú zaoberať, lebo nebola naplnená skutková podstata trestného činu," povedala Kanovská.

Polícia sa zaoberala únikom správnych odpovedí testov z angličtiny pred dvoma rokmi, prípad však nevyšetrila. Aj keď napokon prišla na to, že časť odpovedí uverejnili na Mestskom úrade v Giraltovciach a zadržala tam počítače, stopy boli dovtedy zahladené. "Od momentu, keď som podala trestné oznámenie, uplynuli tri mesiace, kým sa policajnými procedúrami podarilo identifikovať zdroj," objasnila riaditeľka NÚCEM. Na políciu podala aj sťažnosť za prieťahy, prišla jej však zamietavá odpoveď.

Počas tohtoročných maturít bola ukradnutá škatuľa s maturitnou dokumentáciou z obvodného úradu v Bratislave. Polícia prípad stále vyšetruje. "V súčasnosti nie je možné poskytnúť k prípadu bližšie informácie, nakoľko vyšetrovanie naďalej pokračuje," povedal bratislavský policajný krajský hovorca František Peczár.