Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko sa vyhne pokute, prezident podpísal novelu zákona o odpadoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Povinnosť transponovať európsku smernicu týkajúcu sa nakladania s odpadom sme mali už od konca roku 2010. Za nesplnenie úlohy nám hrozila pokuta od Európskej komisie 17-tisíc eur denne.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Novelu zákona o odpadoch, ktorú poslanci Národnej rady SR schválili 19. októbra 86 hlasmi, dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Právna norma bola prijímaná v skrátenom legislatívnom konaní. Slovenská republika sa tak vyhne pokute.

Povinnosť transponovať európsku smernicu týkajúcu sa nakladania s odpadom sme mali už od konca roku 2010. Za nesplnenie úlohy nám hrozila pokuta od Európskej komisie 17.000 eur denne.

"Urobili sme všetko, aj EK vidí, že sme urobili všetky potrebné kroky, takže žaloba by mohla byť stiahnutá," uviedol po schválení malej novely minister životného prostredia Peter Žiga (nominant Smeru-SD), podľa ktorého je žaloba zažehnaná.

Prevzatie rámcovej smernice si vyžiadalo zmenu niektorých zákonných definícií a súčasne zavedenie nových zákonných definícií pre nové pojmy v súlade s textom rámcovej smernice. Dochádza k zmene v hierarchii odpadového hospodárstva, pričom dôraz sa má klásť na predchádzanie vzniku odpadu a na znižovanie nepriaznivých vplyvov vzniku odpadu na životné prostredie a zdravie ľudí s cieľom zvyšovania efektívnosti využitia odpadu ako zdroja. K návrhu tzv. malej novely zákona o odpadoch v novej podobe bolo v medzirezortnom pripomienkovom konaní doručených 435 pripomienok, z toho 229 závažných.