Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Čižnár: Načo je kotlebovcom iná strana, ak konajú podľa zákona

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Zamýšľal sa nad tým v pléne Národnej rady SR počas júnovej schôdze. Pýtal sa ich na vysvetlenie po tom, čo ho kritizovali za podanie návrhu na rozpustenie ĽSNS.

Bratislava 25. júna (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nechápe, načo majú kotlebovci založenú inú politickú stranu, ak konajú podľa zákona, ako tvrdia. Zamýšľal sa nad tým v pléne Národnej rady SR počas júnovej schôdze. Pýtal sa ich na vysvetlenie po tom, čo ho kritizovali za podanie návrhu na rozpustenie ĽSNS.

Čižnár nechápe hystériu poslancov z ĽSNS v súvislosti s týmto návrhom. "Nechápem tú hystériu, ktorú tu predvádzate, pretože bol podaný návrh. O návrhu rozhodne súd, v tom návrhu boli dôvody, ktoré rozoberáte krížom-krážom a o ktorých úplne niekedy hovoríte z cesty," adresoval kotlebovcom.

Pýtal sa ich, čoho sa boja. "Ja sa pýtam prečo, keď konáte v rámci zákona, v rámci Ústavy, v rámci medzinárodných zmlúv, prečo ste mali založenú nejakú politickú stranu. Prečo ste si založili druhú stranu, keď ste si boli istí, že ste absolútne kóšer s Ústavou, zákonmi, so zmluvami?" zdôraznil Čižnár.

Generálny prokurátor podal návrh na zrušenie 24. mája. "Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany. Najvyšší súd už v minulosti rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť.

V prípade zrušenia ĽSNS by sa mohli jej predstavitelia presunúť do iného politického subjektu. Kotlebovci figurujú aj v Ľudovej strane Pevnosť Slovensko, ktorá sa pôvodne volala iba Ľudová strana. Nový názov má podľa registra politických strán od 8. júna. Štatutárom je poslanec za ĽSNS Martin Beluský. Kotlebovci už po podaní návrhu Čižnárom avizovali, že majú plán. Politickej činnosti sa len tak ľahko nechcú vzdať.