Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Laššáková hovorí o veľkej pokore, Mamojka o vrchole kariéry

Na archívnej snímke Jana Laššáková. Foto: TASR/Martin Baumann

Exposlanec Mojmír Mamojka a poslankyňa NR SR Jana Laššáková reagujú na prezidentovo rozhodnutie vymenovať chýbajúcich sudcov ÚS SR.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Poslankyňa NR SR za koaličný Smer-SD Jana Laššáková vníma s veľkou pokorou krok prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý sa rozhodol ju vo štvrtok (14.12.) vymenovať za sudkyňu Ústavného súdu SR. Do tohto termínu sa Laššáková vzdá mandátu.

"Vo svojej celej právnickej profesii som prichádzala do styku s ústavou, s právnymi predpismi. Na ústavnoprávnom výbore som bola pri tvorbe zákonov, tak si myslím, že som pripravená zastávať funkciu. Špecializovala som sa na obchodné právo, civilné veci aj na ochranu práv občana," dodala. Konkrétnejšia bude, až keď bude mať v rukách rozhodnutie o vymenovaní.

M. Mamojka: Členom Smeru-SD som nikdy nebol, garantujem nestrannosť


Plánované menovanie za sudcu Ústavného súdu SR vnímam ako vrchol mojej právnickej kariéry a urobím všetko preto, aby som tak ako doteraz fungoval maximálne profesionálne a dôstojne. Pre TASR to uviedol exposlanec a akademik Mojmír Mamojka, ktorého prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok (14.12.) vymenuje za ústavného sudcu.

To, že pôsobil v NR SR ako poslanec Smeru-SD, nevníma ako prekážku. "Nebol som členom Smeru-SD, bol som na ich kandidátke ako odborník. Som sociálne orientovaný, nepopieram. Ale mojím šéfom bolo vždy právo. Nikdy som za sebou nikoho nemal," dodal Mamojka.



Kiska oznámil, že za ústavných sudcov vymenuje Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovu a Miroslava Ďuriša. Zároveň avizuje zmeny. Rozhodol sa tak ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla. Nešlo podľa jeho slov o kompetenčný spor, ale o spor o to, aké poslanie má Ústavný súd vôbec plniť. Vyhlásil, že odmieta vykonať najnovší nález prvého senátu ÚS zo 6. decembra, ktorý hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Spor sa napriek tomu rozhodol ukončiť uplatnením svojej výlučnej právomoci.