Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J.Kuráň: Ivan Kmotrík ml. sa k skutku nepriznal, vzal len odpor späť

Na snímke šéf ŠK Slovan Bratislava Ivan K. ml. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa advokáta si jeho klient uvedomuje, že počas súdneho procesu by bol kontinuálne vystavovaný ďalším mediálnym <i>"atakom" </i>na jeho osobu.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Generálny riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík mladší, obvinený z extrémistického trestného činu, sa k činu hajlovania nepriznal, ale využil iba právo vziať späť podaný odpor voči trestnému rozkazu, na základe ktorého mal zaplatiť peňažný trest 5000 eur. TASR o tom informoval obhajca Juraj Kuráň.

"V súvislosti s informáciou o tom, že náš klient Ivan Kmotrík ml. vzal späť odpor voči trestnému rozkazu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zaznela v niektorých médiách nepravdivá informácia o tom, že Ivan Kmotrík sa priznal k “hajlovaniu”, pre ktoré bola na neho podaná obžaloba. Považujeme za potrebné zdôrazniť, že náš klient využil iba právo vziať podaný odpor späť, čo nie je priznaním sa ku skutku. Učinil tak po dôkladnom zvážení aktuálnej spoločenskej situácie, kedy v spoločnosti vrcholí nedôvera v justičné orgány a v ich procesnú samostatnosť, a akékoľvek iné súdne rozhodnutie v jeho veci by verejnosť prijala s nedôverou," objasnil obhajca.

Podľa neho si jeho klient uvedomuje, že počas súdneho procesu by bol kontinuálne vystavovaný ďalším mediálnym "atakom" na jeho osobu. "Rovnako ako tomu bolo v prípade údajného napadnutia pracovníka bezpečnostnej služby, z ktorého ho médiá obviňovali a informovali o ňom ako o vinnom napriek tomu, že bolo rozhodnuté, že sa tohto skutku nedopustil," povedal Kuráň.

"Náš klient neprechováva žiadne sympatie k extrémistickým hnutiam a proti obvineniam z extrémizmu sa preto bránil aj v trestnom konaní. Napriek tomu rešpektuje súdne rozhodnutie, voči ktorému odpor podal iba ako reakciu na odpor podaný prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a pred hlavným pojednávaním vzal podaný odpor späť," uzavrel Kuráň.

Hlavné pojednávanie vo veci Ivana Kmotríka mladšieho, naplánované na 21. a 25. októbra, vo štvrtok (17.10.) zrušili. Ako obhajca Kmotríka, tak aj prokurátor ÚŠP vzali odpor späť voči trestnému rozkazu. Predtým odpor voči trestnému rozkazu, ktorým samosudca ŠTS odsúdil koncom augusta Ivana K. mladšieho na peňažný trest vo výške 5000 eur, podal najprv prokurátor ÚŠP a až potom obhajca.

"Prokurátor ÚŠP podal na ŠTS obžalobu na Ivana K., obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. V máji 2018 po skončení futbalového zápasu v Trnave na hracej ploche štadióna za prítomnosti viacerých osôb, ktoré sa po skončení futbalového zápasu nachádzali na tribúnach futbalového štadióna, prudko predpažil hore pravú ruku s otvorenou vystretou dlaňou otočenou smerom k zemi so spojenými prstami, a to nad úroveň svojej hlavy, pričom súčasne vyslovil slová 'Heil Hitler', po vyslovení ktorých ešte chvíľku držal pravú ruku vystretú v opísanej polohe, a až následne ju pripažil," konkretizovala vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Ako dodala, obvinený takto prezentoval pozdrav, ktorý sa spája s nacistickou ideológiou nemeckej Tretej ríše na čele s Adolfom Hitlerom v rokoch 1933 - 1945 a následne s neonacistickým hnutím.

Incident sa mal odohrať po finále Slovenského pohára vo futbale 2017/2018 medzi ŠK Slovan Bratislava a MFK Ružomberok.