Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Krízový štáb vyhlásil v levickom okrese mimoriadnu situáciu

Na snímke vojaci plnia vrecia s pieskom pri rozvodnenom potoku Podlužianka v Leviciach 31. marca 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Hladiny viacerých slovenských tokov v dôsledku dažďa či topenia snehu stúpajú.

Bratislava 31. marca (TASR) - V okrese Levice vyhlásil dnes povodňový krízový štáb mimoriadnu situáciu. TASR o tom informoval vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Nitre Ľubomír Krajčír.

"PZ bude priebežne počas výkonu služby naďalej monitorovať situáciu, ktorú zatiaľ zabezpečuje Obvodný úrad Levice vo svojej právomoci. Na zásah sú pripravení aj príslušníci ozbrojených síl," doplnil.




DOBRÁ NIVA: Neresnica zaplavila v obci rozostavané bytovky a ihrisko



Rieka Neresnica zaplavila v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen rozostavané bytovky v strede obce, záhrady pri bytovkách a futbalové ihrisko. Pre TASR to uviedol starosta Dobrej Nivy Martin Krúdy a doplnil, že napriek stúpajúcej hladine rieky Neresnica, jej bočné prietoky v obci momentálne klesajú.

"U nás má rieka výšku momentálne asi jeden meter. Situácia je okrem spomínaných lokalít zlá aj za dedinou, kde voda zaplavila polia," dodal Krúdy.

Obcou preteká aj Dobronivský potok, jeho tok je však vyregulovaný, ten sa preto nevylial. "Na jeho ústí vybudoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) suchý polder a ten obec zachránil pred horšou situáciou," doplnil Krúdy. Podľa slov starostu sú najväčšou škodou obce zaplavené rozostavané bytovky.

Ako sa uvádza na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), hladina rieky Neresnica dosahuje v obci výšku rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Podľa posledných meraní SHMÚ hladina Neresnice v Dobrej Nive dosahuje výšku 120 centimetrov.


Hladiny riek stále stúpajú, južné Slovensko čakajú povodne


Hladiny viacerých slovenských tokov v dôsledku dažďa či topenia snehu stúpajú. Pre okresy Levice, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Zlaté Moravce a Veľký Krtíš je vyhlásená najvyššia - tretia - hydrologická výstraha pred povodňami.Ako ďalej na svojom webe informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pre viaceré oblasti južného a stredného Slovenska platí až do odvolania výstraha druhého stupňa. Najnižšia hydrologická výstraha platí pre niektoré regióny v strede a na severozápade krajiny.

Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahli aspoň na jednej vodomernej stanici hladiny tokov Bebrava, Radiša, Žitava, Podlužianka, Sikenica a Krtíš. Ich hladiny aj naďalej stúpajú. Na úrovni druhého povodňového stupňa sú hladiny tokov Handlovka, Nitra, Suchá, Krupinica, Štiavnica a Hontiansky potok.

Zvýšené sú aj hladiny tokov Tužina, Šúrsky kanál, Ipeľ, Tisovník, Búr, Stará Rieka, Veľký Potok, Litava, Turiec, Roňava a Latorica. V ich prípade aspoň na jednej vodomernej stanici zaznamenali hladinu na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity.



Počasie: Rozvodnené potoky na hornej Nitre






Vojaci sú pripravení pomôcť s povodňami, nasadili ich už v Leviciach


V prípade zhoršenia situácie s povodňami sú Ozbrojené sily SR pripravené reagovať na požiadavky krízových štábov v rámci celého Slovenska vyčlením potrebnej techniky aj personálu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Vojaci už pomáhajú pri povodniach v Levickom okrese, kde je 20 príslušníkov z 13. mechanizovaného práporu z 1. brigády pozemných síl z Levíc nasadených na vrecovanie a zabezpečenie protipovodňovej ochrany v meste.

Vojaci budú v teréne šesť hodín. "V prípade, že si to situácia bude naďalej vyžadovať, následne ich vystriedajú kolegovia z 12. mechanizovaného práporu z Nitry. Ozbrojené sily vyčlenili na pomoc aj Tatru 815," zhrnula Balleková.





Situácia v niektorých obciach


Cesty pri Dolnej Trnávke a Bzenici sú kvôli vode ťažko prejazdné


Cesty medzi Dolnou Trnávkou a Dolnou Ždaňou a pred Bzenicou smerom na Hliník nad Hronom v okrese Žiar nad Hronom sú ťažko prejazdné z dôvodu naplavenej vody. TASR o tom informoval dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), a. s., závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

Ako doplnil Rozenberg, dopravné obmedzenie kvôli naplavenej vode na vozovke platí stále aj na ceste III/0658 medzi Brehmi a Tekovskou Breznicou v žarnovickom okrese, ktorá je úplne uzavretá. "Voda na vozovke komplikuje dopravu aj na ceste I/65 pri Novej Bani smerom na Hronský Beňadik, kde je úsek prejazdný len v jednom jazdnom pruhu," upozornil.

Podľa slov dispečera z BBRSC, závodu Banská Bystrica, Mariána Plechatého, na cestách v okolí Banskej Bystrice a Brezna nie sú hlásené žiadne dopravné obmedzenia v súvislosti s naplavenou vodou na vozovkách.

Potok Podlužianka ohrozuje obývanú časť mesta


Chýba už len pár centimetrov a potok Podlužianka sa preleje cez hrádzu, následne zaleje budovu základnej školy v Leviciach a zatopí aj obývanú časť okresného mesta. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Miloš Krno..

"Pracovníci SVP zo Správy Horného Hrona a Ipľa sú v plnej pohotovosti. Doručili sme pre mesto Levice 500 vriec s pieskom a pripravujeme ďalších 1000 vriec pre obce, ktoré požiadali o pomoc. Ide o osídlenia Rybník, Podlužany, Malé Kozmálovce, Demandice, Veľké Túrovce a Kozárovce," uviedol s tým, že pripravení sú aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru, ako aj vojenské sily. "Podľa informácií hydrometeroológov bude naďalej pršať, takže situácia nie je vôbec ružová a bude sa zrejme komplikovať," podčiarkol.

Zaplavená cesta


Cesta I/65 pri Novej Bani smerom na Hronský Beňadik je prejazdná len v jednom jazdnom pruhu. Úsek je totiž zaplavený vodou. TASR o tom informoval dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a. s., závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

"Z dôvodu zaplavenia vozovky vodou z priľahlých polí taktiež stále platí dopravné obmedzenie na ceste III/0658 medzi Brehmi a Tekovskou Breznicou. Spomínaný úsek je úplne uzavretý," doplnil Rozenberg.

V Želovciach zaplavila spodná voda niekoľko pivníc rodinných domov


V obci Želovce v okrese Veľký Krtíš zaplavila spodná voda niekoľko pivníc rodinných domov. Pre TASR to uviedol starosta obce Július Makó s tým, že samospráva obce sa zatiaľ nechystá vyhlásiť žiaden stupeň povodňovej aktivity.

"Hladina potoka je vyššia, no voda zatiaľ stíha odtekať," doplnil Makó. Podľa neho bude samospráva situáciu na toku naďalej monitorovať.

Hladina vodného toku Krtíš v Želovciach dosiahla výšku rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Informoval o tom na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Hladina potoka dosiahla podľa posledných meraní výšku 311 centimetrov.

Na rieke Suchá platí druhý povodňový stupeň



Druhý stupeň povodňovej aktivity platí na rieke Suchá v obci Prša v Lučeneckom okrese. Hladiny vodných tokov stúpajú aj vo väčšine obcí a miest v banskobystrickom regióne.

Informuje o tom na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že posledné merania hladiny vodných tokov boli uskutočnené dnes o 09.00 h.

Ako píše SHMÚ, hladina vodného toku Suchá dosiahla o 09.00 h výšku 206 centimetrov a stále stúpa.