Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kandidáti na šéfa ÚPN Mikloško a Dzurjanin spĺňajú podmienky

Foto: TASR/Martin Baumann

Zhodol sa na tom dnes parlamentný ľudskoprávny výbor po vypočutí kandidátov. Mikloška navrhuje trojica opozičných strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, Dzurjanina nominovala SaS.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Kandidáti na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) František Mikloško a Michal Dzurjanin spĺňajú kritériá na voľbu. Zhodol sa na tom dnes parlamentný ľudskoprávny výbor po vypočutí kandidátov. Mikloška navrhuje trojica opozičných strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, Dzurjanina nominovala SaS. Voľba sa má uskutočniť na decembrovej schôdzi.

Vypočutie kandidátov dnes bolo rýchle. Obaja prezentovali svoje predstavy a nápady, následne ich mohli vyspovedať poslanci. Diskusia sa však nekonala, ani jeden poslanec nepoložil žiadnu otázku. Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský zdôraznil, že preferuje Mikloška a požiadal o podporu pre neho aj ostatných poslancov. "Františka Mikloška poznám ako človeka, politika, disidenta. Jeho osobná skúsenosť ho predurčuje tomu, aby sa nezávisle venoval ústavu a aby pokračoval v tom peknom, čo začal Ján Langoš," povedal Hrušovský. Výbor následne odhlasoval uznesenie, podľa ktorého kandidáti spĺňajú kritériá a rozišiel sa.

Foto: TASR/Martin Baumann
Parlament má voliť šéfa Správnej rady ÚPN na decembrovej schôdzi. Ak v prvom kole voľby neuspeje žiadny z uchádzačov, do druhého kola postúpia dvaja najlepší. Ak sa šéfom ÚPN nestane žiadny z nich, bude nasledovať nová voľba. Voliť by sa malo ešte do konca roka, lebo súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013. Nominácie šéfa ÚPN predložili iba opozičné strany. Smer-SD nenavrhol nikoho, o post ale podľa šéfky klubu Jany Laššákovej záujem má a svojho kandidáta mieni hľadať ďalej.