Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Karas: Zverejnené hodnotenie sudcov vykazuje metodické pochybenia

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas prichádza na 140. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Karas považuje za nevyhnutné byť pri hodnotení sudcov viac zdržanlivejší tak, aby nebola ešte viac prehĺbená nedôvera voči súdnej moci.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Hodnotenie sudcov okresných súdov, ktoré v marci zverejnila Transparency International Slovensko (TIS), vykazuje viaceré metodické pochybenia. Poukázal na to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Rezort o tom informoval na sociálnej sieti.

Karas považuje za nevyhnutné byť pri hodnotení sudcov viac zdržanlivejší tak, aby nebola ešte viac prehĺbená nedôvera voči súdnej moci. Pri nastavení kritérií je podľa neho potrebné vychádzať z uznávaných medzinárodných štandardov, ale aj z reálnych špecifík Slovenska. "Kde mnohé veci a nastavenia procesov zďaleka nereflektujú zahraničné štandardy. Preto plánujem ešte viac do celkového procesu zahrnúť aj zástupcov sudcovského stavu," uviedol.