Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Katolícki veriaci slávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvá zmienka o slávení tohto sviatku pochádza z roku 1412.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Katolícki veriaci oslavujú 15. septembra jeden z najvýznamnejších mariánskych sviatkov - sviatok Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska.

Počas sv. omší si veriaci pripomenú sedem najznámejších bolestí Matky Božej, medzi nimi proroctvo Simeona, ktorý jej 40 dní po narodení Ježiša predpovedal ťažkú budúcnosť jej syna a to, že dušu jej "prenikne meč", ďalej útek s dieťaťom do Egypta pred Herodesom, ktorý dal v strachu pred novým kráľom vyvraždiť v Betleheme chlapcov mladších ako dva roky, stratu 12-ročného Ježiša v jeruzalemskom chráme, zajatie a odsúdenie Ježiša, až po jeho smrť na kríži a uloženie Ježišovho tela do hrobu.

Neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku je aj tentokrát tradičná Národná púť k Sedembolestnej do Šaštína, ktorá sa začala v piatok večer svätou omšou o 18.00 h a potrvá do pondelka 17. septembra. Očakáva sa na nej účasť približne 30 000 ľudí z celého Slovenska.

Prvá zmienka o slávení sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412 počas cirkevného snemu v Kolíne nad Rýnom. Pre celú cirkev ho ustanovil pápež Benedikt XIII. v roku 1727.

História pútnictva v Šaštíne siaha do roku 1564, kedy Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, dala zhotoviť sochu Sedembolestnej ako vďaku a splnenie sľubu za vyslyšanie jej modlitieb v rodinných trápeniach. Angelika prosila o pomoc Sedembolestnú práve pri jej obraze. Sochu uložili k verejnej úcte do trojhrannej kaplnky, ktorá tu stojí dodnes. Ľudia ju veľmi uctievali a stalo sa mmoho zázračných uzdravení na tele i na duši. V časoch vojen sochu ukrývali na rôznych miestach.

Významnou udalosťou bola vysviacka šaštínskeho chrámu 12. augusta 1762 za účasti ostrihomského arcibiskupa Barkoczyho, cisárovnej Márie Terézie a jej manžela Františka Lotrinského, mnohých duchovných a tisícov pútnikov. Následne, 15. septembra toho istého roku slávnostne preniesli sochu Sedembolestnej na hlavný oltár chrámu. Nedávno si veriaci spolu s duchovnými pripomenuli v šaštínskom chráme 250. výročie spomínaných udalostí.

V roku 1966 pápež Pavol VI. vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska.

Úcta k Panne Márii má na Slovensku veľmi dávnu tradíciu. Svedčia o tom desiatky chrámov, kaplniek či oltárov zasvätených Sedembolestnej Panne Márii.