Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KDH: Premiér Fico porušuje rokovací poriadok vlády

Na archívnej snímke Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Ministri sa dnes na rokovaní vlády nezídu osobne, rokovať budú na diaľku. Podľa hovorkyne premiéra Beatrice Szabóovej je zasadnutie vlády zvolané.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico porušuje rokovací poriadok vlády, nakoľko ten pripúšťa v článku 10 rokovanie "per rollam" - na diaľku, ale za mimoriadnych okolností. Zápas dvoch predstaviteľov politických strán takúto okolnosť nepredstavuje. Tvrdí to Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vo svojom stanovisku, ktoré poskytol TASR jeho hovorca Stano Župa.

"Zároveň treba pripomenúť, že jeden zo základných atribútov demokracie je diskusia, a tá pri hlasovaní per rollam nie je zabezpečená," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

Andrejovi Dankovi v tejto súvislosti odporučil využiť ustanovenia článku 10 a odseku 1 rokovacieho poriadku vlády, ktorý hovorí, že ak niektorý člen vlády vznesie námietku voči návrhu, o ktorom sa má hlasovať per rollam, musí sa o návrhu rokovať na zasadnutí vlády.

"Stačí, že niektorý z ministrov za SNS vznesie takúto námietku a rokovanie per rollam o danom návrhu nie je možné. Sme zvedaví, ako sa Andrej Danko rozhodne," dodal Zajac.

Ministri sa dnes na rokovaní vlády nezídu osobne, rokovať budú na diaľku. TASR to potvrdila hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár a ďalšie zdroje z prostredia vládnej koalície. "Prijali toto kompromisné riešenie, ktorým je rokovanie 'per rollam'," povedala pre TASR Debnár. Podľa hovorkyne premiéra Beatrice Szabóovej je zasadnutie vlády zvolané. "Nehovoríme, akou formou sa uskutoční, spresníme to ráno," uviedla.

Podľa viacerých zdrojov je toto riešenie reakciou na to, že predseda SNS Andrej Danko pohrozil odchodom z koalície, pokiaľ sa vláda v stredu zíde.

Pôvodne šesťbodový program sa zúžil na jediný bod, o čom v utorok (22.8.) informoval premiér Robert Fico (Smer-SD) v písomnom stanovisku. Potrebuje získať mandát vlády pred dnešnou schôdzkou s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu, kde sa zíde aj s českým a rakúskym kolegom. Témou schôdzky je okrem iného smernica o vysielaní pracovníkov.

Niektoré médiá v pondelok (21.8.) informovali, že predseda SNS Andrej Danko požiadal svojich koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd o odloženie rokovania kabinetu do času, kým nezasadne Koaličná rada. Zároveň informoval, že jeho ministri na vládu neprídu. Koaličná rada sa má zísť v piatok 25. augusta. Mala by rokovať o riešení koaličnej krízy, do ktorej sa koalícia dostala po tom, ako predseda SNS Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu.