Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

KDH: Vyvražďovanie Arménov bola prvá genocída 20. storočia

Predseda KDH Ján Figeľ vystupuje počas 49. schôdze NR SR v Bratislave, 22. apríla 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

KDH považuje vyvražďovanie Arménov v rámci Osmanskej ríše v rokoch 1915 – 1917 za prvú genocídu 20. storočia. TASR o tom informoval Ján Figeľ, predseda KDH a podpredseda parlamentu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - KDH považuje vyvražďovanie Arménov v rámci Osmanskej ríše v rokoch 1915 – 1917 za prvú genocídu 20. storočia. TASR o tom informoval Ján Figeľ, predseda KDH a podpredseda parlamentu.

"Systematická a dlhodobá likvidácia poldruha milióna civilného arménskeho obyvateľstva bola dlho zamlčiavanou tragédiou malého kresťanského národa a jeho starobylej kultúry. Stala sa tak prvým európskym holokaustom v čase I. svetovej vojny, ktorý v období II. svetovej vojny svojím rozsahom ešte prevýšil holokaust židovského obyvateľstva v Európe," skonštatoval Figeľ. KDH pri tejto spomienke vyjadruje hlbokú úctu všetkým nevinným obetiam genocídy Arménov a podporu arménskemu národu pri vyrovnávaní sa s touto obrovskou historickou stratou a ľudskou bolesťou.

"Slovenská republika ako prvá krajina EÚ uzákonila aj trestnú zodpovednosť za popieranie genocídy Arménov. KDH bude trvať na tom, aby spravodlivé vyrovnanie sa Turecka s touto historickou tragédiou, ako nástupníckeho štátu po Osmanskej ríši, bolo súčasťou rokovaní EÚ s Tureckom," uviedol Figeľ. Podľa neho spomienka na prvú genocídu 20. storočia nás nesmie nechať ľahostajnými pri pohľade na nové genocídy 21. storočia, ak sa nemajú aj budúce dejiny podobať minulému storočiu. "Preto vyzývame nositeľov štátnej moci, ale aj občiansku verejnosť na Slovensku a inštitúcie Európskej únie k účinnej solidarite s nevinne prenasledovanými, zvlášť kresťanmi," uzavrel.