Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Pred 28 rokmi sa nám otvorili dvere k slobode a demokracii

Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas kladenia vencov pri Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu pri príležitosti 28. výročia Dňa boja za slobodu a demokraciu na cintoríne vo Vrakuni 17. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Marko Erd

Na sociálnej sieti to napísal prezident SR Andrej Kiska, ktorý si na Nežnú revolúciu zaspomínal aj so svojím nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Pred 28 rokmi, 17. novembra 1989, skončil totalitný režim a otvorili sa nám dvere k slobode a demokracii. Na sociálnej sieti to napísal prezident SR Andrej Kiska, ktorý si na Nežnú revolúciu zaspomínal aj so svojím nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

"17. november viedol pred 28 rokmi ku koncu totalitného režimu u nás. Bol dňom, kedy sa nám otvorili dvere k slobode a demokracii. Padol múr, padli ostnaté drôty. Tento deň, dnešný deň je pre nás skutočne veľmi významným sviatkom. Sviatkom začiatku našej modernej histórie," uviedol Kiska.

Vyzdvihol, že dnes môžu stáť s nemeckým prezidentom ako partneri. "Ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie. Ako partneri v rámci Schengenu, kde neexistujú hranice. Ako partneri, ktorí majú rovnakú menu. Ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty – demokraciu a slobodu," uzavrel Kiska.



Kiska a Steinmeier hovorili o budúcnosti Únie aj o náraste extrémizmu


O budúcnosti Európskej únie, problémoch nárastu extrémizmu, nacionalizmu, populizmu, novodobého fašizmu či hospodárskych otázkach v piatok diskutovali prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a prezident Spolkovej republiky Nemecko Frank-Walter Steinmeier. Na spoločnom brífingu o tom informovali obaja prezidenti.

Kiska zdôraznil, že je pre neho veľkou cťou privítať nemeckého prezidenta práve 17. novembra, kedy si pripomíname na Slovensku Deň boja za slobodu a demokraciu.

„Možno sa nám pred 28 rokmi ani nesnívalo, že raz budeme stáť spolu s prezidentom Nemecka ako partner, ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie, ako partneri v rámci Schengenu, kde neexitujú hranice, ako partneri, ktorí majú rovnakú menu, ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty demokracie a slobody,“ skonštatoval v tejto súvislosti Kiska.



Pripomenul, že Nemecko nie je pre Slovensko len partnerom v slobodnom demokratickom svete. „Nemecko je pre našu krajinu nesmierne dôležitým hospodárskym partnerom - 20 percent nášho obchodu je zrealizovaných s Nemeckom. Náš spoločný obrat činí viac ako 26 miliárd eur a viac ako 15 miliárd eur tvorí export našej krajiny do Nemecka, a 450 investorov z Nemecka vytvorilo na Slovensku okolo 100.000 pracovných miest,“ vysvetlil Kiska.

Nemecký prezident Steinmeier skonštatoval, že obe krajiny spája nielen hospodárstvo, ale aj politické pokroky oboch vlád. „Som presvedčený o tom, že aj my z úrovne hláv štátov budeme prispievať k tomu, aby sme tieto vzťahy prehlbovali,“ povedal.

Podľa jeho slov s Andrejom Kiskom hovorili aj o budúcnosti Európskej únie, o ktorú „máme momentálne starosť. „Po vystúpení Británie z Európskej únie musíme dbať na to, aby Európa opäť nadobudla a udržala si svoju funkčnosť,“ dodal.

Frank-Walter Steinmeier pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska na pozvanie slovenského prezidenta. Ide o jeho prvú návštevu Slovenska od nástupu do funkcie nemeckého spolkového prezidenta.

Prezident Steinmeier sa v rámci programu stretne aj s ďalšími ústavnými činiteľmi, predsedom NR SR Andrejom Dankom a predsedom vlády SR Robertom Ficom.




Výberová chronológia oficiálnych stykov prezidentov Nemecka a SR



14. novembra 1993 - Prezident SR Michal Kováč pricestoval do nemeckého Bonnu na oficiálnu návštevu Nemecka. Bola to jeho prvá návšteva Nemecka vo funkcii hlavy štátu.

9. - 14. októbra 2001 - Prezident SR Rudolf Schuster bol na oficiálnej návšteve Nemecka. Rokovania s prezidentom Johannesom Rauom sa uskutočnili v berlínskom zámku Bellevue. Okrem neho sa slovenský prezident stretol s nemeckým spolkovým kancelárom Gerhardom Schröderom, nemeckým ministrom zahraničných vecí Joschkom Fischerom, podpredsedom dolnej komory nemeckého parlamentu Rudolfom Seitersom a starostom Berlína Klausom Wowereitom. Stredobodom rozhovorov s nemeckými predstaviteľmi boli predovšetkým integračné ambície Slovenska do EÚ a NATO a vnútorná politická situácia v oboch krajinách.

2. novembra 2005 - Na oficiálnu návštevu SR pricestoval nemecký prezident Horst Köhler. V Bratislave sa stretol so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom, predsedom slovenského parlamentu Pavlom Hrušovským a premiérom SR Mikulášom Dzurindom. Témou rokovaní boli aj aktuálne otázky súvisiace s členstvom oboch krajín v Európskej únii.

26. - 27. septembra 2011 - Oficiálnu návštevu SR na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča absolvoval prezident Spolkovej republiky Nemecko (SRN) Christian Wulff. Už na slávnostnej večeri počas prípitku otvoril tému dlhovej krízy v Európe. K tejto téme sa nemecký prezident vrátil aj počas oficiálneho stretnutia so svojím slovenským kolegom Ivanom Gašparovičom, so šéfom NR SR Richardom Sulíkom a tiež so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Stovky obyvateľov Kežmarku a predovšetkým príslušníci nemeckej menšiny, ktorí žijú v tomto regióne, v priestoroch evanjelického artikulárneho kostola privítali prezidentov SRN Christiana Wulffa a SR Ivana Gašparoviča. Hlavy štátov sa stretli s predstaviteľmi Karpatskonemeckého spolku v drevenom kostole, ktorý je od roku 2008 zapísaný na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

25. - 26. februára 2014 - Slovenský prezident Ivan Gašparovič odcestoval na oficiálnu návštevu Spolkovej republiky Nemecko (SRN), ktorá sa konala na pozvanie spolkového prezidenta Joachima Gaucka. Diskutovali o ekonomickej a kultúrnej spolupráci obidvoch krajín a jednou z tém bola aj situácia v Ukrajine. Stretol sa tiež s predsedom Spolkového snemu Norbertom Lammertom a s primátorom Berlína Klausom Wowereitom. Gašparovič položil veniec k centrálnemu pamätníku vojen a násilných režimov Neue Wache. Na návšteve ho sprevádzali dvaja podpredsedovia vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister financií Peter Kažimír a minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Ministri mali separátne rokovania s nemeckými rezortnými partnermi.


23. júla 2014 – Na základe pozvania nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka odletel prezident SR Andrej Kiska na oficiálnu návštevu SRN. Prezidenti absolvovali pracovný obed v jeho sídle – zámku Bellevue. Stretnutiu dominovala situácia v súvislosti s krízou na Ukrajine. Slovenský prezident sa v rozhovore zameral na možnosti ďalšieho rozvoja spolupráce oboch krajín v oblasti duálneho vzdelávania, podpory vytvárania pracovných miest a výskumu na Slovensku. Slovenská hlava štátu sa stretla aj primátorom mesta Berlín Klausom Wowereitom. Na záver návštevy Kiska ako prvý slovenský prezident vôbec navštívil pamätník Berlínskeho múru. Pamiatku Nemcov padlých pri pokuse o prechod touto železnou oponou si prezident uctil položením venca.