Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Kláštor sestier redemptoristiek vo Vranove je neobyčajným miestom

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výstavbu nevšedného gréckokatolíckeho kláštora vo Vranove iniciovali sestry redemptoristky z poľského mesta Bielsko-Biała v spolupráci so slovenskými redemptoristami Michalovskej viceprovincie.

Vranov nad Topľou 11. apríla (TASR) - Vo Vranovskej mestskej časti Lomnica sa na sklonku roka 2007 usadila rehoľa sestier redemptoristiek. Ich domovom je odvtedy tunajší Kláštor Najsvätejšej Trojice, ktorý je prvým gréckokatolíckym kláštorom v dejinách spomínanej rehole a zatiaľ jediným svojho druhu na svete.

"Činnosť sestier s ohľadom na kontemplatívno-klauzúrny štýl života je okrem hlavného piliera, a to modlitby, zameraná na prácu, ktorá je v súlade s našou klauzúrou. Venujeme sa napríklad písaniu ikon, šitiu habitov a liturgických rúch, prekladateľskej činnosti, ale i organizovaniu duchovných cvičení, počas ktorých môžu u nás mnohí prežiť čas stíšenia sa a naplnenia Bohom," približuje pre TASR rehoľná sestra Helena Dudová.

Ako ďalej uvádza, v nedávno postavenom kláštore, ktorý môže prijímať kandidátky na rehoľné sestry tak východného, ako i západného obratu, je celkovo 18 izieb. Keďže tu žije v súčasnosti iba päť sestier, jedno krídlo kláštora s kapacitou 15 miest je poskytované verejnosti pre už spomínané duchovné cvičenia.

"Okrem toho sú v našich priestoroch k dispozícii tri hovorne s klauzúrnymi predelmi využívané na bežné stretávanie sa s ľuďmi, ktorí sem prichádzajú s prosbou o modlitbu, alebo na priateľské či individuálne návštevy," ozrejmuje sestra H. Dudová s tým, že súčasťou lomnického domu modlitby je aj kaplnka s dreveným ikonostasom.

Výstavbu nevšedného gréckokatolíckeho kláštora vo Vranove iniciovali sestry redemptoristky z poľského mesta Bielsko-Biała v spolupráci so slovenskými redemptoristami Michalovskej viceprovincie. Ich komunita sa totiž začala v 90. rokoch minulého storočia rozrastať o sestry zo Slovenska, preto sa napokon rozhodli pre založenie gréckokatolíckeho spoločenstva redemptoristiek aj v našej krajine.

Stavbu kláštora podporili finančné dary z rôznych krajín. V roku 2008 ho spolu s jeho kaplnkou vysvätil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak.