Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kluby vojenskej histórie varujú, že zmeny držby zbraní sú ich koncom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa Petra Velčického riešením je, aby v legislatívnom procese, ktorý v súčasnosti beží, boli zohľadnené ich pripomienky k návrhu zákona o zbraniach a strelive.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – Zástupcovia asi 40 Klubov vojenskej histórie (KVH) z celého Slovenska sa v sobotu stretli v Banskej Bystrici, aby prediskutovali implementovanie smernice EÚ, týkajúcej sa aj expanzných a znehodnotených zbraní, ktoré sa ich prioritne dotýkajú. Ako vyplynulo zo stretnutia, ak by sa sprísnila ich držba, prejavilo by sa to v ďalšom fungovaní slovenských KVH. Znemožnilo by to ich ďalšiu činnosť a nastal koniec verejných ukážok, výstav alebo čestných stráží.

"Zbrane používame na ukážkach, ktoré pripomínajú udalosti druhej svetovej vojny, oslobodenia a Slovenského národného povstania. Cítime sa vážne ohrození, pokiaľ legislatíva nebude riešiť náš problém. Nebudeme môcť vôbec robiť ukážky a pripomínať si udalosti. V kontexte toho, čo sa deje vo svete, aká je situácia, myslím si, že je dnes veľmi dôležité mladej generácii pripomínať, čo je vojna, nehovoriac o tradíciách," konštatoval pre TASR Peter Velčický z bratislavského KVH Carpathia.

Podľa neho riešením je, aby v legislatívnom procese, ktorý v súčasnosti beží, boli zohľadnené ich pripomienky k návrhu zákona o zbraniach a strelive. Zbrane majú riadne registrované a ak chcú na verejných podujatiach pripomínať historické udalosti našej krajiny, musia ich mať možnosť legálne používať aj naďalej.

"Pripravujeme text otvoreného listu, ktorý potvrdí každý KVH. Budeme ho adresovať poslancom NR SR, vláde, ministerstvu vnútra a policajnému prezídiu, teda všade tam, kde nám vedia pomôcť," dodal pre TASR Velčický.