Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Komora navrhne pri novej voľbe kandidátov na ÚS kvalitných odborníkov

Na archívnej snímke v Košiciach budova Ústavného súdu SR. Foto: TASR František Iván

Slovenská advokátska komora upozorňuje, že je v záujme všetkých občanov, aby bol najvyšší orgán súdnictva a kontroly ústavnosti plne funkčný.

Bratislava 15. februára (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) navrhne aj pri novej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR osoby spĺňajúce všetky predpoklady na výkon tejto funkcie. TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. Komora zároveň vyzýva komptentné osoby a orgány, aby k opakovanej voľbe pristupovali zodpovedne.

"Aj do prvej, žiaľ, neúspešnej voľby, sme navrhli osobnosti práva, ktoré aj v rámci verejného vypočutia preukázali svoje osobnostné a profesionálne kvality. Všetkým našim kandidátom ďakujeme a dúfame, že tento vývoj ich neodradí od prípadnej následnej kandidatúry," uviedla Donevová.

SAK upozorňuje, že je v záujme všetkých občanov, aby bol najvyšší orgán súdnictva a kontroly ústavnosti plne funkčný. "Vyzývame preto kompetentné osoby a orgány, aby k opakovanej voľbe pristúpili zodpovedne a vybrali odborne a morálne kompetentných kandidátov tak, aby Slovenská republika mala funkčný ústavný súd, ktorý bude schopný zabezpečiť všetky svoje úlohy v spoločnosti v rozhodovaní pri individuálnej alebo abstraktnej kontrole ústavnosti," doplnila hovorkyňa s tým, že SAK navrhne takých kandidátov, aby z nich parlament mal možnosť vybrať osobnosti, ktoré budú pre túto inštitúciu a ochranu základných práv a slobôd prínosom.

Nová voľba kandidátov na ústavných sudcov sa podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) uskutoční na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16.00 h.

Poslanci parlamentu ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili vo štvrtok (14. 2.) kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nová voľba.

Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých mali predložiť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ten z nich mal vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa v sobotu (16. 2.) skončí funkčné obdobie.