Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

DRONTEX: Bezpilotné technológie, výstava dronov a unikátne snímky TASR

Na snímke vedúci odboru bezpilotných leteckých systémov na Letových prevádzkových službách (LPS š.p.) Štefan Dusza vystupuje na 2. ročníku odbornej medzinárodnej konferencie Drontex v Piešťanoch v stredu 18. októbra 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem odborných prezentácií konferencia ponúka otvorenie výstavy unikátnych snímok z archívov Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

Piešťany 18. októbra (TASR) - Bezpilotné technológie a ich využitie v štátnej správe, priemysle a službách v krajinách Vyšehradskej štvorky sú témou odbornej medzinárodnej konferencie Drontex 2023, ktorá sa v stredu začala v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Elektrárňa Piešťany. Okrem odborných prezentácií dvojdňová konferencia ponúka výstavu bezpilotných systémov v EXPO stane, priestor pre networking, ako aj atraktívny sprievodný program vrátane otvorenia výstavy unikátnych snímok z archívov Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

"Tešíme sa, že vzhľadom na medzinárodný rozsah konferencie sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s asociáciami venujúcimi sa dronom a ich prevádzke v Česku, Poľsku aj Maďarsku. Aj vďaka kolegom sme tak vedeli vystavať atraktívny a odborný program s medzinárodným presahom," povedal riaditeľ asociácie Mám Dron Rastislav Sopko. Ambasádorom druhého ročníka konferencie je prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Stredajší program je zameraný na prevádzku a manažment dronov v Európskej únii a krajinách V4 a pokročilé dronové služby. "Exponenciálny nárast dronov vo vzdušnom priestore a ich nasadenie v rôznych oblastiach spoločnosti so sebou prináša nutnosť manažovania bezpilotnej prevádzky. Preto som rád, že tejto téme je na konferencii venovaný dostatočný priestor," uviedol Štefan Dusza z Letových prevádzkových služieb SR. Pripravené sú aj prezentácie zamerané na využitie dronov v službách a priemysle, ako napríklad nasadenie dronov pri monitoringu vedení vysokého napätia, vyhodnocovaní stavu trávnika golfových ihrísk, inšpekcii skladov či preprava materiálu dronmi.



Druhý deň konferencie bude venovaný bezpečnostným výzvam, ktoré so sebou drony prinášajú. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu vnímam Drontex ako ideálnu platformu na zdieľanie informácií o nových technológiách, ale aj štandardov v rámci UAS a diskusiu medzi odborníkmi na bezpečnosť a využitie bezpilotných systémov v rôznych aplikáciách," doplnil Marek Náhlik zo spoločnosti venujúcej sa vývoju a implementácii systémov pre manažment pilotovanej aj bezpilotnej prevádzky.

Účastníci konferencie si budú môcť pozrieť aj výstavu unikátnych snímok TASR nafotených z lietadla a dronu. "V priestoroch elektrárne je nainštalovaných 19 fotografií a jeden infopanel. Ide o výber fotografií z projektu Rodinné striebro, vďaka ktorému sa archív TASR v roku 2018 obohatil o stovky leteckých fotografií z celého Slovenska. Doplnili sme ho o niekoľko fotografií z dronu, ktoré vznikli v rámci pokračovania projektu," priblížil vedúci obrazovej redakcie TASR a autor fotografií Michal Svítok.

Na snímke unikátne fotografie z dronu z archívu TASR počas výstavy, ktorú otvorili na 2. ročníku odbornej medzinárodnej konferencie Drontex v Piešťanoch v stredu 18. októbra 2023
Foto: TASR - Michal Svítok


Výstava by mala zotrvať v priestoroch aj po skončení konferencie Drontex a budú si ju tak môcť pozrieť aj bežní návštevníci Elektrárne Piešťany. "Na vystavených snímkach sú zachytené národné parky, infraštruktúra, hrady a zámky či mestá ako Košice a Bratislava. Súčasťou je aj Banská Štiavnica pred a po ničivom požiari," zhrnul Svítok.