Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Konferencia GLOBSEC opäť v Grand Hoteli River Park, Bratislava

Foto: TASR

Hostiteľom medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC bude už šiestykrát Grand Hotel River Park, Bratislava.

Bratislava 13.apríla (OTS) - Hlavnými témami rokovaní budú aktuálne bezpečnostné problémy – utečenecká kríza, boj proti Islamskému štátu, situácia na Blízkom východe a vzťahy s Ruskom. Ocenenie za prínos k posilneniu euroatlantických vzťahov si na konferencii prevezme bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová a český diplomat Michael Žantovský.

„Sme pripravení hostiť podujatie tohto rozsahu. Sme tiež presvedčení o tom, že všetkým zúčastneným dokážeme poskytnúť také zázemie, aké potrebujú,“ povedal Rudolf Križan, generálny riaditeľ Grand Hotela River Park, Bratislava.

Vlani konferencia oslávila 10. výročie vzniku a pri tejto príležitosti sa jej zúčastnilo 1130 hostí zo 70 krajín sveta. Tento rok očakávajú organizátori tisícku účastníkov zo 75 krajín. Akreditovaných je viac ako 180 zahraničných a slovenských novinárov. Vlani sa konferencie zúčastnil historicky najvyšší počet prezidentov a zástupcov rezortov obrany. Na rokovania prišiel aj britský premiér David Cameron. Počas tohto ročníka budú medzi významných hostí patriť minister zahraničných vecí Jordánskeho hášimovského kráľovstva Násir Džúdí, nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen či prezidenti Chorvátska, Bulharska, Macedónska a Slovenska.

O účastníkov konferencie sa bude starať približne stovka čašníkov a v kuchyni bude mať šéfkuchár Igor Čehy k dispozícii 22 kuchárov. „Hostia ochutnajú počas podujatia špeciality tradičnej prešporskej kuchyne s francúzskym šmrncom ako napríklad marinovaného pstruha, bliny s limetkovou kyslou smotanou a kaviárom zo pstruha, hovädzie consommé s mäsovou roládou a chrumkavou zeleninou a ako dezert bude pripravený krémový čokoládový tart s malinovou omáčkou,“ avizuje Igor Čehy, šéfkuchár reštaurácie River Bank v Grand Hoteli River Park. Dôraz kladú podľa slov šéfkuchára na ľahšie jedlá a pripravujú rôzne druhy jarných šalátov.

Medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC sa bude konať v dňoch 15. až 17. apríla 2016 v Grand Hoteli River Park v Bratislave.
Foto: TASR