Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Konzulát SR v Bruseli skrášľuje výstava fotografky Diany Takacsovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autorka výstavy získala cenu Slovak Press Photo, grant známej National Geographic Society.

Brusel 22. apríla (TASR) - Významnou kultúrnou udalosťou na Generálnom konzuláte SR v Bruseli za mesiac apríl je výstava slovenskej fotografky Diany Takacsovej s názvom Temporary views. V pondelok to pre TASR potvrdil generálny konzul Andrej Michalec.

Michalec pripomenul, že aj táto akcia sa nesie pod značkou Slovenský dom a Generálny konzulát SR ju pomohol zorganizovať v spolupráci s umeleckým kolektívom 40 x 60 BRUSSELS v rámci vlajkového projektu kultúrnej prezentácie SR v Belgicku "KORENE 2024".

Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 17. mája, sa uskutočnila v piatok 19. apríla večer v Ateliéri Franza Charleta v reprezentačných priestoroch Generálneho konzulátu SR.

Michalec spresnil, že dielo Diany Takacsovej bude prezentované aj v street galérii 40 x 60 Brussels v externých priestoroch konzulátu

Fotografka zo Slovenska, ktorá žije v belgickom meste Ostende, prostredníctvom svojich diel predstavila vlastný pohľad na belgické pobrežie Severného mora. Podľa jej vyjadrenia projekt Temporary views skúma konštanty a premenné tohto osobitého miesta, vytvára viacvrstvový vizuálny príbeh vzájomného pôsobenia prírody a človeka na jedno z najunikátnejších a zároveň najzraniteľnejších pobreží Európy. Žiadna oblasť Belgicka totiž neprešla takým radikálnym procesom premeny, ako pobrežie Severného mora. Toto pretvárania fotografka vníma ako príbeh búrania, budovania a prestavby v snahe odolať prírodným živlom a reagovať na výzvy ekonomiky, dopravy, rybolovu a predovšetkým cestovného ruchu.

Diana Takacsova pracuje prevažne na dlhodobých, výskumom podložených projektoch. Vo svojej tvorbe skúma témy spájajúce sa s otázkami identity, fyzickej a emocionálnej väzby na miesto, migrácie, a vzťahu človeka k prírode a životnému prostrediu.

Autorka výstavy získala cenu Slovak Press Photo, grant známej National Geographic Society. Je členkou zoskupenia Women Photograph. Vystavuje naprieč celou Európou a jej fotografie vyšli v The New York Times, BBC, Mongabay, GEO, New Lines Magazine či Oxford Monitor of Forced Migration.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)