Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prípad brutálnej vraždy v Petržalke by mohli uzavrieť po 13 rokoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Otec obžalovaného, ktorý mal podľa médií blízko k predstaviteľom bratislavských zločineckých skupín, medzičasom zomrel.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Kauza brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke, ktorá sa odohrala už v roku 2005 a za ktorú je na 13 rokov neprávoplatne odsúdený Martin J., by sa konečne mohla vo štvrtok 5. apríla po dlhých rokoch pojednávaní definitívne uzavrieť.

Krajský súd (KS) v Bratislave naplánoval verejné zasadnutie - odvolacie konanie práve na tento štvrtok a odvolací súd v stredu neevidoval procesné prekážky, ktoré by mohli zabrániť pojednávaniu. TASR o tom informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

Prvostupňový súd - Okresný súd Bratislava I v trestnej veci spomínaného obžalovaného Martina J. vyhlásil rozsudok už 4. augusta minulého roka. Obžalovaného Martina J. odsúdil vtedy senát za brutálnu vraždu v bratislavskej Petržalke z februára 2005 na 13 rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu súd nariadil ročný ochranný dohľad. Následne sa voči verdiktu odvolal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave a napokon v polovici augusta podal odvolanie aj obžalovaný. Rozsudok teda nebol právoplatný a o odvolaniach bude vo štvrtok rozhodovať KS v Bratislave.

Situáciu v prípade Martina J. skomplikoval odchod pôvodného zákonného sudcu v tejto veci Juraja M. do dôchodku začiatkom minulého roka. Predtým bol obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Súdy v Trenčíne napokon bývalého sudcu spod obžaloby oslobodili. Juraj M. chcel už na začiatku roka 2016 pristúpiť k vyhláseniu rozsudku, no Martin J. sa na posledné pojednávanie nedostavil a nedal súhlas svojmu obhajcovi na zastupovanie v jeho neprítomnosti. Exsudca Juraj M. mohol na neho vydať zatykač, no napokon tak neurobil.

Súdne pojednávanie v minulosti skomplikovalo aj úmrtie jedného z prísediacich senátu. Dokazovanie sa muselo začať odznova. Napokon aj neúčasť svedkov na hlavnom pojednávaní spôsobila, že sa kauza dlhé roky nevyriešila.

Brutálnej vražde mala údajne predchádzať hádka. Podľa obžaloby Martin J. spolu so svojím otcom obeť udierali päsťami, kopali do nej a búchali jej hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného, ktorý mal podľa médií blízko k predstaviteľom bratislavských zločineckých skupín, medzičasom zomrel.