Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Skupina poslancov NR SR ide na Krym. Ukrajinský veľvyslanec ich varuje

Na snímke veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike Jurij Muška počas tlačovej konferencie na pôde Veľvyslanectva Ukrajiny v SR v Bratislave 19. júla 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa Jurija Mušku poslancom hrozí zákaz vstupu na Ukrajinu.

Bratislava 19. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sa začiatkom augusta chystajú na Ruskom anektovaný Krym skúmať tamojšie pomery, porušia ukrajinské zákony. Novinárom to povedal ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška.

"Nie som šťastný z tohto ich rozhodnutia. Tí, ktorí prídu na pozvanie okupačnej vlády, porušujú ukrajinské zákony. Ukrajinská strana bude reagovať, myslím si, že budú mať zákaz vycestovať v budúcnosti na Ukrajinu," povedal Muška, ktorý už napísal slovenským politickým stranám list, aby svojich poslancov od takýchto krokov odhovorili.



Poslanec NR SR Peter Marček (nezaradený) pre TASR priznal, že on je organizátorom cesty. "Idú poslanci a podnikatelia ako súkromné osoby v čase svojho voľna," uviedol. Mená ostatných poslancov povedať nechcel, priznal len svoju kolegyňu Martinu Šimkovičovú (nezaradená), ktorá však má zatiaľ problém s termínom. Okrem tejto dvojice majú vycestovať ďalší štyria koaliční poslanci. "Ideme si hlavne pozrieť pomery. Odlietame 31. augusta do Moskvy a následne 1. septembra na Krym. Vraciame sa 4. septembra," popísal cestu Marček.

Tiež uviedol, že zo slovenského ministerstva zahraničných vecí už dostal avízo, že im hrozí zákaz vstupu na Ukrajinu. "Ja som cez rezort diplomacie odkázal, že preto idem na Krym, aby som videl to údajné porušovanie ľudských práv tamojších obyvateľov. Zoberiem aj médiá," avizuje.

Marček pripomína, že Krym sa k Rusku pripojil na základe referenda. "Toto územie odjakživa patrilo k Rusku. Nikita Chruščov ho daroval Ukrajine, ale to neznamená, že má právo si na neho nárokovať. V novembri 2017 som bol v Kyjeve ako pozorovateľ, hovoril som s ľuďmi a pred parlamentom som videl stanový tábor protestujúcich. Občania Kyjeva sa ma pýtali, či nevidíme, čo sa deje na Ukrajine, v akom režime žijú, že sú porušované ich práva a neexistuje sloboda slova," tvrdí Marček, ktorý si myslí, že ľudské práva nie sú porušované na Kryme, ale práve na Ukrajine.

Oficiálny postoj Slovenska je, že anexia Krymu bola porušením medzinárodného práva. Marček si to však nemyslí. "Lebo Krym odjakživa patril Rusku," povedal.

Ak dostane zákaz vstupu na Ukrajinu, bude ho to mrzieť. "Lebo mám ukrajinský ľud rád a mám tam priateľov. Ale myslím si, že Porošenkov režim padne, a tým padne aj môj zákaz vstupu," dodal.

Záznam tlačovej konferencie: