Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Kuffa radí poslancom, aby si rozmysleli, ako zahlasujú pri hazarde

Štefan Kuffa Foto: TASR/Michal Svítok

Zvážte, ktoré tlačidlo stlačíte pri hlasovaní, či áno alebo proti. Pamätajte na to, že máte rodiny, odkázal poslancom aj ministrovi Kažimírovi Kuffa.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR by si mali dobre premyslieť, či zahlasujú za návrh novely zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií. Myslí si to Štefan Kuffa (OĽaNO), ktorý vyzýva ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby stiahol spomínanú novelu a predložil ústavný zákon. Hlasy naň vraj v pléne nájde.

"Zvážte, ktoré tlačidlo stlačíte pri hlasovaní, či áno alebo proti. Pamätajte na to, že máte rodiny. Aby ste si raz netĺkli po prstoch či hlave, že ste hlasovali za takýto zákon. Spomeniete si na Kuffu, keď budete mať v rodine človeka, ktorý bude závislý od hráčstva. Možno vám budú padať slzy, lebo mu nebudete vedieť pomôcť," odkázal poslancom aj ministrovi Kažimírovi Kuffa, podľa ktorého sa môže každému v rodine objaviť hráč, hoci nikomu to neželá. Podľa poslancov Smeru-SD sa minister financií snaží hľadať čo najlepšie riešenie.

Obyčajný poslanec nie je jediný z opozície, kto kritizuje vládnu novelu. Diskusia k tejto téme trvá už druhý deň. Poslanci Smeru-SD sa rozhodli pôvodný návrh zmierniť. V súčasnosti na zákaz hazardných hier v obci stačí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) obce. Podľa vládnej novely sa už k VZN malo vykonať aj referendum, pričom to je platné pri účasti nad 50 percent obyvateľov. Ľubomír Petrák (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh navrhol zmeniť podmienku referenda iba na petíciu platnú pri 30-percentnej účasti ľudí z obce. Opozícia však tvrdí, že liberalizácia hazardu je nesprávny nástroj na konsolidáciu verejných financií.