Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Kultúra: Cenu Esprit za rok 2023 získal gitarista David Kollar

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

O víťazovi spomedzi dvadsiatich šiestich nominovaných albumov rozhodla medzinárodná odborná porota zložená z hudobníkov, promotérov či umeleckých riaditeľov džezových klubov a festivalov.

Bratislava 1. mája (TASR) - Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení výnimočných jazzových nahrávok domácich umelcov. Ich súčasťou bol 30. apríla slávnostný ceremoniál dvanásteho ročníka prestížneho ocenenia Esprit, ktorý sa uskutočnil na palube Pontonu na Dunaji. Za najlepší slovenský jazzový album roka 2023 bol vyhlásený koncertný záznam zoskupenia gitaristu Davida Kollara nazvaný Live, Cenu verejnosti si odniesol trubkár Ondrej Juraši. TASR informoval PR manažér Tomáš Maretta.

O víťazovi spomedzi dvadsiatich šiestich nominovaných albumov rozhodla medzinárodná odborná porota zložená z hudobníkov, promotérov či umeleckých riaditeľov džezových klubov a festivalov. Gitarista a skladateľ David Kollar si prevzal od organizátorov umeleckú plastiku v tvare kontrabasu, ktorú vytvoril sochár a maliar Jakub Bachorík. Z jeho rúk pochádzala aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti Esprit, ktorú si na základe hlasovania priaznivcov odniesol trubkár a skladateľ Ondrej Juraši za album Plus (Bebe Rebe).

Kollar si ocenenie Esprit odniesol už druhýkrát, pretože aj jeho nahrávku Unexpected Isolation (Hevhetia) s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom označila odborná porota za jazzový album roka 2020. Víťazná nahrávka Kollar/Cox/Truffaz/Raineri - Live (Hevhetia) je záznamom koncertného turné, ako aj mystickou a jedinečnou fúziou komponovanej a improvizovanej, klasickej i digitálnej, východnej aj západnej hudby. Prešovský rodák na albume komunikuje s americkým gitaristom a zvukovým dizajnérom Rickom Coxom, prvoligovým francúzskym trubkárom Erikom Truffazom a jeho talianskym kolegom Paolom Rainerim.