Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kvasnica: S. Volzová má obavy o svoj život, vypočuť by mali L.Kyselicu

Na snímke právny zástupca Silvie Volzovej Roman Kvasnica po skončení pojednávania v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Proces, v ktorom figurujú ako spoluobžalovaní Róbert L., Mikuláš Č. a Miloš K., bude pokračovať v piatok (24. 5.). Vypovedať by mal Pavol R. aj na doživotie odsúdený Róbert L.

Bratislava 23. mája (TASR) - Silvia Volzová sa z obavy o svoj život a zdravie nechce zúčastniť na pokračovaní súdneho pojednávania v kauze prípravy jej likvidácie. Povedal to jej právny zástupca Roman Kvasnica po štvrtkovom pojednávaní, na ktorom o príprave vraždy vypovedali obžalovaní banskobystrický bos Mikuláš Č. a jeho bývalý komplic Miloš K. Pojednávanie bude pokračovať v piatok (24. 5.) vypočutím ďalších obžalovaných, exministra hospodárstva a bývalého podpredsedu vlády SR Pavla R. a bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov Róberta L. alias Kýbla.

"Moja klientka má naozaj obavu o svoj život a zdravie, pretože postupne vychádzajú na verejnosť rôzne informácie, akým spôsobom by mohlo byť ovplyvňované a marené vyšetrovanie," povedal Kvasnica novinárom. Argumentoval aj medializovanými únikmi sms správ medzi Marianom K. a viacerými osobami. Podľa jeho slov sa mali týkať aj tohto prípadu. Zdôraznil, že jeho klientka musí mať záruku, že sa na súde nič nestane.



Podľa jeho slov mali aj v minulosti informácie o pokusoch zmariť vyšetrovanie a odobrať spis vyšetrovateľovi Lukášovi Kyselicovi. Na otázky, či bude žiadať, aby sa súd prípadným ovplyvňovaním vyšetrovania zaoberal, odpovedal, že "možno nastal čas, aby niekto vypočul pána Kyselicu". Po zbavení mlčanlivosti by podľa jeho slov o týchto pokusoch mohol rozprávať verejne.

"Ako ovplyvňovanie vyšetrovania som vnímal fakt, že Kyselica musel priebeh vyšetrovania komunikovať so svojím nadriadeným," vysvetlil s tým, že vyšetrovateľ musel absolvovať niekoľko rozhovorov s vtedajším riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrom Hraškom. Počas svojej výpovede naznačoval určité prepojenia aj Miloš K., ktorý tvrdil, že za Hraškom na NAKA chodieval aj obhajca obžalovaného exministra Pavla R. Marek Para.

To, že Volzová nechce prísť na súd, Para nekomentoval, rozhodnutie necháva na súd. Povedal však, že platí zásada ústnosti a bezprostrednosti. "Každý dôkaz by mal byť vykonaný bezprostredne pred súdom," uviedol s tým, že by nemali byť ani dlhšie časové odstupy medzi jednotlivými dôkazmi.

K výpovediam obžalovaných sa Para vyjadriť nechcel. "Neprijatím vyhlásenia o vine dvoch obžalovaných z môjho pohľadu súd požiadal o určitú zdržanlivosť pri hodnotení výpovede," skonštatoval. Priestor na to bude podľa jeho slov po vypočutí ďalších obžalovaných.

Štvrtkové pojednávanie s bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. a ďalšími predseda senátu Okresného súdu Bratislava II Pavol Juhás prerušil. Proces, v ktorom figurujú ako spoluobžalovaní Róbert L., Mikuláš Č. a Miloš K., bude pokračovať v piatok (24. 5.). Vypovedať by mal Pavol R. aj na doživotie odsúdený Róbert L.

Proces s bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R., ktorý je obžalovaný v prípade prípravy vraždy svojej spoločníčky Volzovej, sa začal vo štvrtok za prísnych bezpečnostných opatrení v bratislavskej väznici - Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody.